Паліноморфологічні особливості представників роду Sambucus (Sambucaceae / Adoxaceae) флори України для цілей спорово-пилкового аналізу - Цимбалюк, З.М.; Безусько, Л.Г. (Український ботанічний журнал, 2017)
Досліджено пилкові зерна видів роду Sambucus флори України з використанням світлового й сканувального електронного мікроскопів. Встановлено, що пилкові зерна 3-борозно-порові; еліпсоїдальні, сфероїдальні або сплющено-сфероїдальні за формою; в обрисах з екватора еліптичні або округлі, з полюса 3-лопатеві або слабко-3-лопатеві; дрібних і середніх розмірів. Борозни довгі, зрідка середньої довжини, з загостреними, зрідка заокругленими, кінцями. Пори переважно закриті краями борозен, зрідка чіткі. Скульптура екзини великосітчаста (S. ebulus) та дрібносітчаста (S. racemosa та S. nigra). Проаналізовано та узагальнено дані про участь пилкових зерен Sambucus sp. і S. nigra в палінофлорах відкладів голоцену в 14 фонових розрізах та 19 археологічних пам'ятниках рівнинної частини України. Встановлено просторово-часову диференціацію поширення Sambucus sp. і S. nigra на рівнинній частині України впродовж голоцену. Показано, що виявлені діагностичні ознаки пилкових зерен можна використовувати для точнішої ідентифікації викопного пилку роду Sambucus до видового рівня при хорошій його збереженості під час проведення спорово-пилкового аналізу відкладів верхнього кайнозою України та суміжних територій. Исследованы пыльцевые зерна видов рода Sambucus флоры Украины с использованием светового и сканирующего электронного микроскопов. Установлено, что пыльцевые зерна 3-бороздно-поровые; эллипсоидальные, сфероидальные или сплющено-сфероидальные по форме; в очертаниях с экватора эллиптические или округлые, с полюса 3-лопастные или слабо-3-лопастные; мелких и средних размеров. Борозды длинные, изредка средней длины, с заостренными, изредка закругленными, концами. Поры преимущественно закрыты краями борозд, изредка четкие. Скульптура экзины крупносетчатая (S. ebulus) и мелкосетчатая (S. racemosa и S. nigra). Проанализированы и обобщены данные об участии пыльцевых зерен Sambucus sp. и S. nigra в палинофлорах отложений голоцена в 14 фоновых разрезах и 19 археологических памятниках равнинной части Украины. Установлена пространственно-временная дифференциация распространения Sambucus sp. и S. nigra на равнинной части Украины на протяжении голоцена. Показано, что выявленные диагностические признаки пыльцевых зерен можно использовать для более точной идентификации ископаемой пыльцы рода Sambucus видового уровня при хорошей ее сохранности во время проведения спорово-пыльцевого анализа отложений верхнего кайнозоя Украины и сопредельных территорий. Pollen morphology of three species of the genus Sambucus represented in the flora of Ukraine was studied using light and scanning electron microscopy. Pollen grains of the studied species are 3-colporate; prolate, spheroidal or oblate-spheroidal in shape; small- and medium-sized. Their outline in equatorial view is elliptical or circular, in polar view 3-lobed or slightly 3-lobed. Colpi are long, occasionally of medium length, with pointed and sometimes rounded ends. Pores are indistinct, covered by margins of colpi, or sometimes distinct. Sculpture exine macroreticulate (S. ebulus) and microreticulate (S. racemosa and S. nigra). Data on participation of pollen grains of Sambucus sp. and S. nigra in palynofloras of the Holocene deposits in 14 basic profiles and 19 archaeological sites in the plain part of Ukraine are analyzed and summarized. Spatiotemporal differentiation of distribution of pollen of Sambucus sp. and S. nigra in the non-montane part of Ukraine during the Holocene has been revealed. It has been shown that the diagnostic characters of pollen grains can be used for more accurate identification of fossil pollen of Sambucus to the species level (in the cases of its good preservation) for pollen analysis of sediments of the Upper Cenozoic of Ukraine and adjacent areas.