Ліхеноіндикація стану атмосферного повітря у смт Гостомель Київської області - Шершова, Н.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Досліджені поширення та частота трапляння різних груп
епіфітних видів лишайників-індикаторів стану атмосферного повітря в малому населеному пункті Київської
області – селищі міського типу Гостомель. Складені карти поширення індикаторних видів лишайників. На основі даних розрахунку індексу чистоти повітря Ле Бланка и
Де Слувера (IAP) в Гостомелі виявлені три ліхеноіндикаційні зони, які значно корелюють з даними картування – незабруднена, слабко- і середньозабруднена зони.
Дані дослідження показують, що стан атмосферного повітря в Гостомелі в цілому сприятливий, що пояснюється
порівняно невеликою кількістю потенційних джерел забруднення (у першу чергу, це автомобільний і залізничний транспорт, а також найбільше промислове підприємство – склозавод) і наявністю великих ізольованих
зелених зон, парків та скверів. Исследованы распространение и частота встречаемости
разных групп эпифитных видов лишайников-индикаторов состояния атмосферного воздуха в малом населенном пункте Киевской области – поселке городского типа Гостомель. Составлены карты распространения
индикаторных видов лишайников. На основе данных
расчета индекса чистоты воздуха Ле Бланка и Де Слувера (IAP) в Гостомеле выявлены три лихеноиндикационные зоны, которые значительно коррелируют с данными
картирования – незагрязненная, слабо- и среднезагрязненная зоны. Данные исследования показывают, что состояние атмосферного воздуха в Гостомеле в целом благоприятное, что объясняется сравнительно небольшим
количеством потенциальных источников загрязнения
(в первую очередь, это автомобильный и железнодорожный транспорт, а также самое крупное промышленное
предприятие – стеклозавод) и наличием больших изолированных зеленых зон, парков и скверов. Distribution and occurrence of epiphytic lichen species that are sensitive to air pollution in Gostomel urban settlement,
Kiev Region, were studied. Distribution maps of indicator species were provided. Distribution patterns were identified. Based
on calculation of the Index of Atmospheric Purity (IAP) (Le Blanc & De Sloover), three zones with different air pollution were
distinguished (clean, slightly polluted, moderately polluted); these zones evidently correlate with the mapping data. As a result
of the study, it was determined that the environmental situation in Gostomel is quite favorable, due to relatively small number
of potential pollution sources (primarily, road and rail transport, as well as the largest industrial enterprise of glassworks) and
presence of large isolated green areas, parks and public gardens.