Нові для України види ліхенофільних грибів - Ходосовцев, О.Є.; Дармостук, В.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Чотири види ліхенофільних грибів уперше наведено для
України з території НПП "Деснянсько-Старогутський".
Целоміцет Cornutispora pyramidalis, що був знайдений на
Parmelia sulcatа, характеризується трикутними безбарвними конідіями. Epicladonia stenospora має двоклітинні
безбарвні конідії та зростає на Сladonia foliacea. Тремеляльний гриб Heterocephalacria physciacearum формує
світло-коричневі до темних гали на слані Physcia stellaris.
Гіфоміцет Refractohilum intermedium утворює чисельні
анеляції на конідіогенних клітинах, безбарвні фрагмоконідії та зростає на сланях накипних лишайників з роду
Pachiphyale. У статті наведені описи, ілюстрації, місцезнаходження, поширення та екологічні особливості для
кожного виду. Четыре вида лихенофильных грибов впервые приводятся для Украины с территории НПП "Деснянско-Старогутский". Целомицетный гриб Cornutispora pyramidalis,
который был найден на Parmelia sulcatа, характеризуется треугольными бесцветными конидиями. Epicladonia
stenospora имеет двухклеточные бесцветные конидии
и произрастает на Сladonia foliacea. Тремелляльный
гриб Heterocephalacria physciacearum формирует светлокоричневые до темных галлы на слоевище Physcia stellaris. Гифомицет Refractohilum intermedium образует
многочисленные аннеляции на конидиогенных клетках,
бесцветные фрагмоконидии и произрастает на слоевище накипных лишайников из рода Pachiphyale. В статье
приводятся описания, иллюстрации, местонахождения,
распространение и экологические особенности для каждого вида. Four new for Ukraine records of lichenicolous fungi from Desnyansko-Starogutskyi National Nature Park are
reported. Cornutispora pyramidalis is a lichenicolous coelomycete with triangular hyaline conidia collected on Parmelia sulcata.
Epicladonia stenospora is characterized by one-septate hyaline conidia in pycnidia on Cladonia foliacea. Heterocephalacria
physciacearum is a tremelloid fungus forming pale brown to dark galls on thalli of Physcia stellaris. Refractohilum intermedium
is an annelate hyphomycete with hyaline phragmoconidia growing on crustose thalli of Pachiphyale species. The descriptions,
illustrations, localities, ecological and distribution data for these species are provided.