Жінка-деміург у маргінальному суспільстві в оповіданні "Березень – місяць перемін" Раїси Іванченко - Бойцун, І. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті зроблено спробу схарактеризувати тип жінки-деміурга в українській літературі,
простежити етапи ініціації жінки в маргінальному суспільстві на прикладі долі героїні
оповідання «Березень – місяць перемін» Раїси Іванченко через реалізацію архетипного сюжету
казки про Попелюшку. Аналіз засвідчив, що покликання жінки-деміурга – стверджувати
перемогу життя над закостенілістю маргінального соціуму. In the article an attempt is made to characterize the type of woman-demiurge in Ukrainian literature, to trace
the stages of initiation of the woman in marginalized society by the example of the fate of the heroine of the story
«March – the Month of Changes» by Raisa Ivanchenko through the implementation of archetypal fairy tale about
Cinderella.
The analysis showed that calling of the woman-demiurge is – to claim the victory of life over the inertia of a
marginal society.