Вербалізація концептосистеми FLEIß, ARBEITSAMKEIT (СТАРАННІСТЬ, ПРАЦЬОВИТІСТЬ) у німецькомовній картині світу - Мельник, Р. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті в діахронічному аспекті розглянуто становлення суміжних концептів ARBEIT
(ПРАЦЯ), ARBEITSAMKEIT (ПРАЦЬОВИТІСТЬ), FLEIß (СТАРАННІСТЬ) в складі
концептосистеми FLEIß, ARBEITSAMKEIT (СТАРАННІСТЬ, ПРАЦЬОВИТІСТЬ) у
німецькомовній картині світу. За аналізом літературознавчих джерел та літературних
памʼяток XVI ст., зокрема Лютерівського перекладу Біблії, що оптимально виражають
формування морально-ідеологічних настанов суспільства, виявлено засоби вербалізації
зазначеної концептосистеми, яка структурується різночастиномовними компонентами:
іменниками, прикметниками, дієсловами.
Кількісні підрахунки показують, що суміжні концепти ARBEIT (ПРАЦЯ), ARBEITSAMKEIT
(ПРАЦЬОВИТІСТЬ), FLEIß (СТАРАННІСТЬ) вербалізуються у XVI ст. в переважній більшості
іменниками, що означає тяжіння концептів до іменно-кваліфікаційної оцінки, яка, однак, має
певні понятійні відмінності, очевидні в контексті Біблії.
Чисельність та склад корпусу одиниць на позначення «старанності, працьовитості»
зумовлюється тією соціокультурною значущістю, якою відзначається розвиток досліджуваної
концептосистеми на певний період часу в життєдіяльності соціуму. In the article formation of the related concepts WORK, INDUSTRY, DILIGENCE is considered in diachronic
aspect as part of the concept system DILIGENCE, INDUSTRY in the German-speaking world image. On the basis of
the analysis of literary sources and literary records of the XVI century, in particular Luther’s translation of the Bible,
that best express the formation of moral and ideological attitudes of society, the means of verbalization of the system
mentioned above, are found out. This concept system is structured with the components of different parts of speech:
nouns, adjectives, verbs.
Quantitative estimation shows that the related concepts WORK, INDUSTRY, DILIGENCE are verbalized with
nouns in the vast majority of cases in the XVI century, which means attraction of the concepts to nominal and
qualification assessment, which, however, has some conceptual differences which are obvious in the context of the
Bible.
The number and composition of the corpus of units for designation of «diligence, industry» are conditioned by
the sociocultural significance, which determines the development of the concept system under study of a certain
period of time in the life of society.