Олександр Потебня як видатний мовознавець і неперевершений фахівець у галузі історії семантики, етимології, діалектології: сучасна оцінка - Олійник, В. (Філологічний дискурс, 2015)
У статті розкрито багатогранність мовознавчої спадщини О. Потебні, зокрема такі
проблеми: мовний феномен, філософія мови, мова як ключовий елемент національної культури,
природа мови і мислення, мова і міфологія тощо. Доведено, що значну увагу Олександр Потебня
приділяв питанню психології словесно-художньої творчості. Він – творець лінгвістичної
поетики. Теорія поезії у мовознавця базувалася на аналогії між поетичним твором і словом. The article reveals the diversity of linguistic heritage of Potebnia, including the following issues: the
phenomenon of language, philosophy of language, language as a key element of national culture, the nature of
language and thought, language and mythology, etc. It is proved that Oleksandr Potebnia paid much attention to the
question of psychology of verbal and artistic creativity. He is the creator of linguistic poetics. The theory of poetry of
the linguist is based on the analogy between the poetic work and word.