Проблема патріотизму і зрадництва в драмі Івана Карпенка–Карого "Сава Чалий" - Миринюк, Н.; Ружицька, Н. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті йдеться про внесок І. Карпенка-Карого у відтворення
історичного минулого України, підкреслюється актуальність
порушених у драматичних творах митця проблем етичного і
морального характеру в умовах сьогодення, зокрема проблеми
патріотизму і зрадництва, розкривається підґрунтя зради
історичного діяча на прикладі діяльності Сава Чалого (трагедія
«Сава Чалий»), відзначається оригінальність трактування
драматургом цього образу: він змальований не вродженим егоїстом,
не користолюбним зрадником, а людиною, здатною усвідомлювати
приреченість своїх дій. The article deals with the contribution of I.Karpenko-Karyi into the recreation
of historic past of Ukraine, emphasizes the topicality of the problems of ethic and
moral character under the conditions of present time, mentioned in the dramatic
works of the artist, in particular, the problem of patriotism and treachery, the
substratum of treachery of historical figure by the example of activity of Sava Chalyi
(tragedy «Sava Chalyi») has been revealed, the originality of treating by the
dramatist of this image has been mentioned: he is not depicted as a born egoist, or
as a self-interested traitor, but as a person, able to realize the predestination of his
actions.