Представление решения задачи Коши для колебательной системы с чистым запаздыванием - Хусаинов, Д.Я.; Diblík, J.; Ružičková, M.; Lukáčová, J. (Нелінійні коливання, 2008)
Отримано зображення розв’язку задачi Кошi для лiнiйного неоднорiдного диференцiального
рiвняння зi сталими коефiцiєнтами з чистим запiзненням. При цьому використано спецiальнi матричнi функцiї, що названi матричними запiзнiлими синусом та косинусом. Вони мають
вигляд матричних полiномiв степеня, залежного вiд запiзнення. We obtain a representation of a solution for the Cauchy problem for a linear inhomogeneous differential
equation with constant coefficients and pure delay. To find the relations, we use special matrix-valued
functions, called a matrix-valued sine delay, and a matrix-valued cosine delay. They have the form of
matrix-valued polynomials of the degree dependent on the value of the delay.