Рецепція перехідної доби у творчості сучасних українських поетів Словаччини - Бабенко-Жирнова, М. (Філологічний дискурс, 2016)
Стаття присвячена аналізу основних тематико-стилістичних
тенденцій у сучасній українській поезії Словаччини. Художнє
сприйняття митцями перехідної доби (кінець ХХ – початок ХХІ ст.)
позначене активізацією аксіологічних мотивів, пошуками нових форм
творчості. Основними темами цієї поезії є тема гармонійного
співіснування людини і природи у сучасному світі, філософські
рефлексії над плинністю часу, пошуки свого родового коріння тощо. The article is dedicated to the analysis of the main thematic and
stylistic tendencies in contemporary Ukrainian poetry of Slovakia. The
writers’ artistic perception of the turning age (XX – XXI century) is denoted
by activation of axiological motives and by searching of new creative forms.
The main topics of this poetry are the harmonic coexistence of human and
nature in the modern world, philosophical reflections on fleetingness of
time, the search of the own tribal roots etc.