Творчість Т. Шевченка та І. Франка в науковій інтерпретації Миколи Неврлого - Кутова, С. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті розкрито деякі аспекти наукової спадщини видатного чеського і словацького філолога-славіста, літературознавця й публіциста Миколи Неврлого. Представлено його найвизначніші наукові розвідки, в яких висвітлено життя та діяльність відомих українських письменників Т. Шевченка та І. Франка, проаналізовано їхню творчу спадщину, зв’язок із світовою літературою, зокрема значення діяльності класиків у Словаччині та Чехії. Об’єктом нашого дослідження стали праці М. Неврлого «Шевченко й сумління письменника», «Нез’ясовані сторінки «Чигиринського Кобзаря», «Шевченківський ідеал поета», «Шевченко й шахи», у яких висвітлено питання джерела Шевченкової революціонізуючої сили та її впливу на сучасні й наступні покоління, місце образу поета в творчості Т. Шевченка тощо. Розглянуто праці, присвячені Франкознавчим мотивам, «Філософські основи Франкового «Мойсея», «Мойсей» І. Франка в контексті світової літератури», «Іван Франко і чеський революційний рух», «Зв’язки Івана Франка з чехами і словаками та його вшанування в ЧССР», «Іван Франко і державність» та ін. The article reveals some aspects of the scientific heritage of the outstanding Czech and Slovak philologist and specialist of Slav languages and literature, literary critic and publicist Mykola Nevrlyi. His most remarkable scientific researches, in which he reflects the life and creative work of famous Ukrainian writers T. Shevchenko and I. Franko have been offered, their artistic heritage, relationship with the world literature, in particular the importance of the work of the classics in Slovakia and the Czechia have been analyzed. The object of our study were the works by M. Nevrlyi «Shevchenko and the Conscience of the Writer», «Mysterious Pages of «Chyhyryn Kobzar», «Shevchenko’s Ideal of the Poet», «Shevchenko and Chess», in which the issues of the sources of T. Shevchenko revolutionized power and its impact on the modern and subsequent generations, the place of the image of the poet in the works of T. Shevchenko, etc. have been studied. The works, dedicated to I. Franko’s motives explanation, «Philosophic Basis of Franko’s «Moses», «Moses» of I. Franko in the Context of World Literature», «Ivan Franko», and the Czech Revolutionary Movement», «Relations of Ivan Franko with Czechs and Slovaks and His Honoring in Czechoslovak Socialist Republic», «Ivan Franko and Statehood», and other.