Особливості художнього розкриття теми голодомору в україномовній поезії Канади - Накашидзе, І. (Філологічний дискурс, 2016)
У статті розглянуто особливості художнього втілення теми
голодомору у творчості поетів української діаспори Канади другої
половини ХХ ст. – І. Темертея, О. Гай-Головка, О. Смотрича,
Б. Мазепи. Визначено, що окреслена тема тісно переплітається з
біографіями митців. Досліджено основні образи, що надають
ліричним творам трагічного пафосу. Саме звернення до теми
голодомору є одним із проявів історіософічності, що розглядається як
складова національної ідентичності. The article deals with the features of the artistic embodiment of the
Holodomor in the creativity of Ukrainian-Canadian poets of the second half
of the 20th century – I. Temertei, A. Hai-Holovko, O. Smotrytch, B. Mazepa.
It is determined that the outlined topic is closely intertwined with the
artists’ biographies. The main images that provide a lyrical works of tragic
pathos are analysed. The appeal to the Holodomor is one of the
manifestations of the theme of history that is considered as a component of
the national identity.