Жанр художньої біографії у драматургії І. Кочерги - Янець, Н. (Філологічний дискурс, 2016)
Стаття присвячена розгляду особливостей жанру художньої біографії на прикладі драматургії І. Кочерги, зокрема його драматичної поеми «Пророк». У дослідженні простежується специфіка творення образу Т. Шевченка крізь призму рецепції його сучасниками. З’ясовується роль образу П. Куліша, як бінарної опозиції до постаті Кобзаря у сенсі розуміння справжнього мистецтва, вибору ідейно-естетичного кредо. The article considers the peculiarities of artistic biography genre on the example by I. Kocherha’s drama, in particular his «Prophet» (from Ukr. «Prorok») dramatic poem. The study traced the specifics of creating an image of Taras Shevchenko in the light of the reception by his contemporaries. It turns out the role of the image by P. Kulish, a binary opposition to T.Shevchenko’s personality in the sense of understanding of the true art, the choice of the ideological and aesthetic credo.