"У невеличкому томикові Смотрича вміщається великий світ!" - Мацько, В.; Нікітова, І. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті вперше систематизуються та аналізуються раніше не оприлюднені листи до О. Смотрича (Флоринського), на основі яких частково прочитуються етапи біографічного шляху письменника, зокрема літературна та освітня діяльність, ідейні та художні погляди, процес реконструкції творчих задумів, засоби та прийоми поетики епістолярної автобіографії. Досліджено історичні виміри та літературну генезу письменницького епістолярію. Доведено, що відповідно до теоретико-методологічних засад його вивчення береться до уваги теоретична модель функціонально-семантичної організації письменницького епістолярію, що вбирає в себе основні типологічні ознаки. For the first time article systematizes and analyses previously not published letters to O. Smotrych (Florynskyi) on the basis of which partially can be observed the stages of the biographical journey of the writer, in particular, literary and educational activity, ideological and artistic views, the process of reconstruction of creative ideas, tools and techniques of the poetics of epistolary autobiography. The historical and literary dimensions of genesis of literary epistolary have been studied. It is proved that, in accordance with theoretic-methodological bases of the study we took into consideration the theoretical model of functional-semantic organization of literary epistolary that incorporates the basic typological features.