Віршування Дімітрія Анґела в контексті румунського символізму - Паладян, К. (Філологічний дискурс, 2017)
Стаття присвячена вивченню особливостей віршованих форм
румунського поета Дімітрія Анґела, одного з представників румунського літературного символізму. Показано, що поет
експериментував у більшості випадків в царині образної семантики і значно меншою мірою видозмінював ритміку вірша. В аспекті
метрики і ритміки, Д. Анґел використовував поетичні форми, вироблені поезією попереднього періоду. Превалюють ямбічні
структури – 88,9%. Найуживанішим розміром виступає восьмистоповий ямб з цезурним нарощенням на один склад. Це один з
нових розмірів, впроваджених у румунській літературі поетами-
символістами. Ямбічному восьмистоповику властива константна
цезура перед 10-м складом та регресивна акцентна дисиміляція із сильною акцентуацією 2-го і 4-го та 6-го і 8-го іктів. Другим за
уживаністю є шестистоповий ямб з цезурним нарощенням на один склад. Вірші з таким розміром називають «румунським
александрином». Я6цн1 має постійну цезуру перед 8-м ненаголошеним складом і константний 3-й ікт на 6-му складі, що створює
двоскладову, симетричну структуру, де 1-й і 3-й ікти в кожному піввірші – сильні, а 2-й – слабкий. The article is devoted to the peculiarities of poetic forms of the Romanian poet
Dimitrie Anghel, one of the representatives of Romanian literary symbolism. It is
shown that poet experimented in most cases in the realm of image symbolism and
much less changed the rhythmicality of the poem. In the sphere of meter and rhythm
D. Anghel used poetic forms created by the poets of the previous period. Among
classical works iambic structures prevail – 88.9%. The most often used meter is
iambic octаmeter with female caesura (I8f). It is one of the new meters introduced
into Romanian literature by the poets-symbolists. I8f is characteristic of constant
caesura before the tenth syllable and regressive accent dissimilation with strong
accent on the second and the fourth as well as the sixth and eighth ictus. Another
meter as to frequency of usage is iambic hexameter with female caesura (I6f), which
called «Romanian Alexandryn». It has constant caesura before the eight unstressed
syllable and constant third ictus on the sixth syllable which forms symmetric
structure where the first and the third ictus in each half line are strong and the
second is weak.