Біблійна символіка самоцвітних каменів у поезії Нью-Йоркської групи на прикладі творів Емми Андієвської і Віри Вовк - Смольницька, О. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті розкрито символіку коштовного каміння, використану
у вибраній ліриці представників Нью-Йоркської групи. Уперше
зіставлено використання самоцвітів як знаків і символів у творах
Емми Андієвської і Віри Вовк. Доведено біблійний підтекст каменів у
текстах поетес. Наголошується на імпліцитній символіці, яка
включає історичну. Залучається фактаж із релігієзнавства,
мінералогії, міфології. The article deals with the symbolics of the gemstones used in the selected texts
by the representatives of the New York group. The using of gems as signs and
symbols in the lyrics by Emma Andiyevska and Vira Vovk is analyzed for the first
time in comparison. The biblical subtext of the precious stones symbolical meaning
in the works by both poetesses is proved. The implicit symbolics, including the
historical one, is emphasized. The factual material from religious studies,
mineralogy, mythology is involved.