Виражально-зображувальні засоби творення В. Стефаником експресіоністичного художнього світу - Черепуха, Д. (Філологічний дискурс, 2017)
Досліджено експресіонізм як складову ідіостилю малої прози
Василя Стефаника. Простежено аспекти взаємодії між
реалістичною традицією та модерними художніми пошуками.
Доведено, що біль, відчай, страх, безсилля, пошук щастя, страждання
– є тим видом експресії, яким новеліст виражав основоположні
художні засоби. Схарактеризовано експресіоністичні елементи
новелістики В. Стефаника, розкрито виражально-зображувальні
засоби, емотивну форму, словесно-емоційну гаму текстуального
наповнення як синкретичного явища впливу на читача. Expressionism is studied as a part of idiostyle of short fiction by V.Stefanyk. we
traced realistic aspects of interaction between tradition and modern art searches. It
is proved that pain, despair, fear, helplessness, search of happiness and suffering -
is the kind of expression with the help of which the novelist expressed fundamental
artistic means. Author determined expressionist elements of Stefanyk short story,
revealed expressive, figurative means of emotive form, verbal and emotional range of
textual content as syncretic phenomena of influence on the reader.