Особливості ідіостилю подільського письменника Віталія Мацька - Стукан, Г.; Глушок, Л. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті висвітлено особливості ідіостилю відомого подільського
письменника Віталія Мацька. На матеріалі роману «Катарсис»,
драматичних творів, художньо-документальної повісті «Семен
Сумний» досліджено такі зображувально-виражальні засоби: дієслівні
метафори-синестезії, діалектизми, порівняльні звороти, епітети,
фразеологічні одиниці, виявлено онімний простір творів, зокрема,
антропоніми й топоніми, пов’язані з Поділлям, встановлено, що
автор через власне глибоко філософське та образне світосприймання
змальовує у своїх творах тяжкі випробування, які випали на долю
українського народу: голодомор, репресії, війна, важкі повоєнні роки,
суперечливе сьогодення. Україна, рідна земля, Поділля –
концептуальні домінанти ідіосфери письменника, зумовленої
багатим життєвим досвідом автора, закоріненого у традиції
національної культури. Particular features of Podillia writer Vitalii Matsko’s individual style have
been analyzed in the article. On the basis of «Katarsys» novel, dramatic works,
«Semen Sumnyi» belles-lettres and documentary novella such expressive means as
verb synesthesia metaphors; dialecticisms, common figures of speech, epithets,
phraseological units have been analyzed; the onim context of works has been
determined particularly anthroponyms and toponyms related to Podillia territory.
Also it has been specified that the author depicts severe challenges which fell to
Ukrainian people’s lot: Holodomor (famine), mass repressions, the war, difficult
postwar years, and contradictory present times in his works. Ukraine, dear land,
Podillia are the conceptual dominants of the individual writer’s sphere determined
by rich life experience of the author who has been rooted in the national culture
traditions.