Спотворення духовних цінностей у трагікомедіях Миколи Куліша "Народний Малахій" та Володимира Винниченка "Пророк" - Атаманчук, В. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті досліджено проблему деформації особистостей героїв
під впливом ідей, які визначають характер взаємодії дійових осіб із
навколишнім світом. Визначено специфічні риси онтологічної
парадигми, що зумовлює своєрідність взаємоперетинів й
взаємовпливів характерів, дій та матеріальної дійсності. З’ясовано
особливості вираження ключових проблем творів через формування
конфлікту. Простежено видозміни у свідомості дійових осіб. The article deals with the problem of the heroes’ personalities deformation
under the influence of ideas that determine the nature of the characters interaction
with the outer world. The specific features of the ontological paradigm are
determined. It is claimed that peculiarities of interconnections and influences
between characters, actions and material reality are determined by those universal
principles of human being. The expression of key problems through the formation of
a conflict is revealed. Changes in the performers minds are traced.