Колірна деталь як системотворчий чинник поетики Марка Черемшини - Сазонова, О. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті робиться спроба розглянути функціонування кольорової деталі в новелі Марка Черемшини. Припускаємо, що це може дати цікавий матеріал про особливості національної літератури і культури в цілому на певному етапі літературного процесу, про характер творчості митця, його здатність за допомогою кольорової деталі та кольорових асоціацій відтворити цілісну модель світу. Колірні компоненти відіграють важливу роль у втіленні авторського задуму. Спостережено, що колір виступає деталлю-символом, що відкриває читачеві через зовнішню фактуру зміст авторського світу, психологічний стан персонажів. The article tries to consider the functioning of the colored detail in the short story by Marco Cheremshynа. We assume that it can give interesting material about the features of national literature and culture on the whole on the certain stage of the literary process, about character of work of artist, his capabilities by means of the coloured detail and coloured associations to reproduce the integral model of the world. Colour components play an important role of embodiment of authorial intention. It is noticed that the color acts as a detail-symbol, which opens to the reader through the external texture content of the author’s world, the psychological state of the characters.