Проблема державної мови та мовленнєвої культури у творчості Григорія Костюка - Стукан, Г.; Циц, Г. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті на конкретних прикладах простежено, як відомий
учений-філолог, академік Григорій Костюк дбав, щоб українська мова
стала засобом комунікації в усіх сферах суспільного життя, і
докладав багато зусиль для набуття нею статусу державної.
Продемонстровано його велику відповідальність і вимогливість щодо
мовного оформлення своїх і чужих творів; самовіддану працю на
користь рідної культури. Доведено, що своєю безкомпромісною
творчістю літературознавця та критика, організатора літературного життя українців у вигнанні, громадсько-культурною
діяльністю він боровся за утвердження ідеї незалежної української держави. It has been studied by the specific examples how Hryhorii Kostiuk, the eminent
scholar, academician, took care of the Ukrainian language to become the true means
of communications in all spheres of society life, how he made efforts in its gaining
the state language status in the given paper. His tremendous responsibility and
perfectionism to his own and someone else’s language expression, his self-sacrificing
work in favour of vernacular culture have been demonstrated. It has been proved
that by his uncompromising creative work of a literary critic, an organizer of the
literary life of Ukrainians in exile, by his public and cultural activities he fought for
establishment of the independent Ukrainian state idea.