Лексема сонце в збірці М. Номиса "Українські приказки, прислів’я і таке інше" - Філінюк, В. (Філологічний дискурс, 2017)
У статті подано погляди українських та закордонних учених на
тлумачення понять «валентність», «сполучуваність», «дистрибуція».
Узагальнено підходи до використання цих термінів щодо одиниць
різних мовних рівнів. Проаналізовано вживання цих понять у зв’язку
із такими частинами мови, як дієслово та іменник. Розглянуто, як у вітчизняних мовознавчих працях описують ознаки семантичної та
синтаксичної сполучуваності слів. Детально досліджено сполучуваність лексеми сонце в збірці М. Номиса «Українські
приказки, прислів’я і таке інше» (1864). Зосереджено увагу на
семантико-граматичних ознаках аналізованого слова в паремійних
текстах. З’ясовано, що лексема сонце в українських народних приказках, прислів’ях, загадках вживається для зображення сонця й
інших явищ природи, часових проміжків, зіставлення з позитивно й негативно забарвленими поняттями. Установлено, що вшанування
українцями сонця, віра в його незнищенність, залежність господарського життя від сонячного тепла й світла спричинили
активну семантичну сполучуваність цієї лексеми в досліджуваних текстах. The article presents the views of Ukrainian and foreign scientists on the
interpretation of the concepts of «valence», «connectivity», «distribution». The
approaches to using these terms in connection with units of different language levels
are generalized. The use of these concepts in connection with such parts of the speech
as the verb and the noun is analyzed. It is considered, as in Ukrainian linguistics
the signs of semantic and syntactic connectivity of words are described. The lexeme
sun in the collection of M. Nomys «Ukrainian sayings, proverbs and so on» (1864)
was studied in detail. The attention is focused on the semantic and grammatical
features of the analyzed word in paremias. It was found out that the lexeme sun is
used in the Ukrainian folk sayings, proverbs, riddles for a figurative image of the
sun and other phenomena of nature, time intervals, and comparison with positive
and negative concepts. It was established that the respect for the Ukrainians of the
sun, the belief in its indissolubility, the dependence of life on solar heat and light
caused an active semantic connectivity in the texts studied.