"Голоси цикад – загадкові голоси вічності" в щоденниках Олеся Гончара - Галич, О. (Філологічний дискурс, 2018)
У щоденниках Олеся Гончара широко представлена українська фауна, вона налічує десятки тварин, птахів, комах, зокрема й екзотичних, що рідко трапляються на нашій території. Однією з таких комах є цикада, яка зустрічається на південному березі Криму. Спостереження за цикадами часто відбивають настрій автора, є суголосними його переживанням, думкам, творчим задумам, їхній реалізації. Записи Олеся Гончара продовжують літературну традицію, що веде початок з Езопа та Анакреонта. In the diaries by Oles Нonchar the Ukrainian fauna is widely represented; it includes dozens of animals, birds, insects, including exotic ones that rarely occur in our territory. One of these insects is the cicada, which occurs on the southern coast of the Crimea. Observation of cicadas often reflects mood of the author, is coherent with his experience, thoughts, creative plans, their implementation. The notes by Oles Нonchar continue the literary tradition that begins with Aesop and Anacreont.