Наукові зацікавлення професора Віталія Мацька творчістю Нью-Йоркської групи - Карабович, Т. (Філологічний дискурс, 2018)
Статтю присвячено науковим зацікавленням професора Віталія
Мацька творчістю Нью-Йоркської групи. Висвітлюється особливості
онтологічних та антропологічних моделей української діаспорної
поезії та прози ХХ століття в аспекті жанрово-стильової динаміки
та оновлення її мовних ресурсів. Охарактеризовано еволюцію
творчості Нью-Йоркської групи у вимірах різних стильових художніх
систем, які запропонував науковець. Дослідження проф. Віталія
Мацька увійшли до хрестоматійного бачення української діаспорної
літератури другої половини ХХ століття та відкрили нове поле
наукових досліджень у сучасному літературознавчому аспекті,
переосмисленні. The article deals with the scientific interest of Professor Vitalii Matsko in the
creative work of the New York Group. The features of ontological and
anthropological models of Ukrainian diaspora poetry and prose of the XX century in
the aspect of genre-style dynamics and updating of its linguistic resources have been
highlighted. The evolution of New York Group creativity in the dimentions of
various stylistic artistic systems, proposed by the scientist, has been characterized.
Research of the Professor Vitalii Matsko entered the textbook of Ukrainian diaspora
literature of the second half of the XXth century and revealed the new field of
scientific researches in the modern literary aspect, rethinking.