Поетика націєтворчого дискурсу в українській діаспорній спогадовій літературі - Онищенко, О. (Філологічний дискурс, 2018)
Стаття увиразнює важливий фактичний матеріал нефікційної
прози, який уперше у вітчизняному літературознавстві став
об’єктом пильного наукового дослідження під кутом зору поетики
націєтворчого дискурсу. Проаналізовано підходи до мемуаристики,
узагальнено жанрову типологію. Схарактеризовано поетику
письменницької мемуаристики в ракурсі націєтворчого дискурсу
діаспорної спогадової літератури. Досліджено значний масив
текстів, віднесених до мемуаристики, з’ясовано їх проблематику, основні концепти. The article reveals the important factual material of nonfiction prose, which for
the first time in the national literary criticism became the object of a thorough
scientific study from the perspective of poetics of the nation-creative discourse.
Approaches to memoiristics have been analyzed, genre typology has been
generalized. The poetics of a writer’s memoir in the perspective of the nation-creative
discourse of diaspora literature has been described. Considerable array of texts
related to memoirs has been explored, their problems, main concepts have been
clarified.