Метафори-синестезії у поетичних збірках Оксани Радушинської - Стукан, Г.; Глушок, Л. (Філологічний дискурс, 2018)
У статті подається аналіз поетичних текстів Оксани
Радушинської, що увійшли до збірок «Казки яблуневого снігопаду»
(2001), «Неспівані пісні про щастя» (2002) ) та «Стукав сніг…» (2005),
з метою встановлення функцій метафор-синестезій у віршах
подільської поетеси різних періодів її творчості. Також зроблена
спроба погрупувати та подати метафоричні образи, які творяться
на перехресті зорових, слухових, одоративних, дактильних відчуттів.
Систематизація метафор в межах групи синестезії дала
можливість зрозуміти аспект особистісного становлення
О.Радушинської, визначити специфіку індивідуального мовного стилю
поетеси, яка створила неповторні образні картини світу. The article deals with the analysis of Oksana Radushynska’s poetic texts,
included into the following collections of poems: «Fairytales of apple snowfall»
(2001), «Unsung song about happiness» (2002) and «Snow rattled» (2005), and
revealing the functions of metaphors-synaesthesae in the poems of Podillia region
poetess of the various periods of her creative work. The effort to group and to present
metaphoric images being created at the crossroad of visual, auditory, odour, and
dactyl feelings has been made. Metaphor classification, systematization within the
framework of synaesthesae group has given the opportunity to understand the
aspects of O. Radushynska’s personality development; to define the specific features
of the individual linguistic style of the poetess who created unique figurative worldviews.