Моделювання морально-етичної проблематики у прозовій і поетичній спадщині Віталія Мацька - Кручок, Р. (Філологічний дискурс, 2018)
У стаатті висвітлено особливості художнього моделювання морально-етичної проблематики відомого українського письменника, науковця Віталія Мацька. На матеріалі повісті «Вбите коріння», кількох збірок поезій доведено, що етика є наукою про мораль, хоча моральних концептів у чистому вигляді немає. В. Мацько своєю творчістю доводить, що мораль заторкує усі сфери життя, різні аспекти і види діяльності людини. Основоположними є етичні категорії, наче два полюси, антитетичні пари, антоніми такі як правда – кривда, користь – шкода, честь – безчестя, справедливість – несправедливість, любов – ненависть, щастя – нещастя тощо. Вони увиразнені у творчості письменника завдяки широкому застосуванню зображально-виражальних засобів, стилістичних фігур і є центральними домінантами зображення в літературному творі морально-етичних проблем. Встановлено, що автор через власне глибоко філософське та образне світосприймання змальовує у своїх творах тяжкі випробування, які випали на долю українського народу: голодомор, репресії, війна, глобальна аварія на ЧАЕС та її наслідки, складні життєві людські колізії минулого і сьогодення. The features of the artistic modeling of moral-ethical issues of the famous Ukrainian writer, scientist Vitalii Matskohave been highlighted in the article. On the material of the story «Killed Roots» and several collections of poetry, it was proved that ethics is a science of morality, although there are no moral concepts in its pure form. By his creative work V. Matsko proves that morality touches upon all spheres of life, various aspects and types of human activity. Ethical categories are basic ones, such as the two poles, the antithetic pairs, the antonyms such as truth – injustice, benefit – harm, honor – dishonor, justice – injustice, love – hatred, happiness - misery, etc.They are expressed in the work of the writer due to the wide application of figurative-expressive means, stylistic figures and are the central dominantsof reproduction in the literary work of moral-ethical issues. It is determined that the author through his own deeply philosophical and imaginative worldview depicts in his writings severe trials that fell on the Ukrainian people’s fate, the Holodomor, repressions, the war, the Chernobyl Nuclear Power Plant’s global accident and its consequences, and the complicated life human collisions of the past and the present.