Взаємодія ліричного та орнаментального стилю у спогадовій літературі письменників української діаспори - Джигун, Л. (Філологічний дискурс, 2019)
Стаття репрезентує специфіку моделювання письменниками
взаємодію ліричного та орнаментального стилю у спогадовій
літературі письменників української діаспори . Доведено, що
орнаменталізм виявляє себе вишуканістю висловів, багатством
метафор і порівнянь, асоціативністю думок, образів, інших художніх
засобів зображення. Характерна відмова від сюжетної дії – ознака
орнаментальної мемуарної прози, обірвана фраза, речення оповіді
компенсується поступовими роздумами автора. Зчаста автори
вдаються до контрастності, протиріччя онтологічного, майстерно
змодельованих життєвих ситуацій. Поетика контрастності
довкілля, світу і людини в ньому досягається із допомогою художніх
поетичних образів, подій, документальних фактів. Виявлено, що
орнаменталізм – стильова характеристика, особливість ліричної
мемуарної прози, в якій яскравими фарбами виступає експресія
спогадів, що є основою й стильовою окрасою творчості діаспорних
літераторів. Ліричний стиль виражений у кольорах, звуках, запахах,
зображенні тактильної словесної моделі. The article presents the peculiarities of modeling by the writers the
interaction of lyrical and ornamental style in the memoir literature of Ukrainian
diaspora writers. It is proved that ornamentalism proves to be sophistication of
expressions, richness of metaphors and comparisons, associativeness of thoughts,
images, other artistic means of representation. Characteristic rejection of the plot
action is a sign of ornamental memoir prose, the aborted phrase, the sentence is
compensated by the gradual reflections of the author. Quite often the authors
resort to the contrast, the contradiction of ontological, skillfully modeled life
situations. The poetics of the contrast of the environment, the world and a man in
it is achieved through artistic poetic images, events, documentary facts. It is
revealed that ornamentalism is a stylistic characteristic, a feature of lyrical
memoir prose, in which the expression of memories acts as a vivid color, which is
the basis and stylistic decoration of the creative work of diaspora writers. Lyrical
style is expressed in colors, sounds, smells, image of tactile verbal model.