Верлібр як нетрадиційна форма вірша: поетика і проблематика (за збіркою "Лугини" Тадея Карабовича) - Мацько, В.; Циц, Г. (Філологічний дискурс, 2019)
У статті здійснено спробу віршознавчого аналізу українського
поета, доктора філологічних наук, професора кафедри української
філології університету М. Кюрі-Складовської (м. Люблін, Республіка
Польща), члена редакційної ради нашого фахового наукового збірника
«Філологічний дискурс» Тадея Карабовича. Науковець 6 квітня ц.р.
відзначив своє 60-ліття з дня народження. Віншуючи ювіляра, наша
стаття є підсумком його творчої діяльності, а також – своєрідним
подарунком до знаменної дати у його бутті. А життя у поета
насичене: народився у селищі Савинці Холмського воєводства. Після
здобуття середньої освіти поступив до Люблінського університету.
Закінчив факультет педагогіки і психології. Працював журналістом
у газеті »Наше слово» (Варшава), друкувався в українських і польських
часописах. Із 2001 р. очолює редакційну раду щорічника «Український
літературний провулок» (видання українських письменників Польщі). З’ясовано, що у творчій робітні автор надає перевагу міфопоетиці, у
віршованій формі – неримованим нерівно наголошеним рядкам – верліброві. The attempt was made to analyze verse studies of the Ukrainian poet, Doctor of
Philology, Professor of the Department of Ukrainian Philology of M. Curie-
Składowska University (Lublin, Poland), member of the editorial board of our
professional scientific collection «Philological Discourse» Tadei Karabovych. On
April 6 this year the scientist celebrated his 60th birthday. Congratulating the
jubilee, our article is the result of his creative activity, and also – a kind of gift to a
significant date in his life. The life of the poet is rich in events: he was born in the
village of Savyntsi, in the ChełmVoivodeship. After graduating from secondary
school, he entered the University of Lublin. Having graduated from the Faculty of
Pedagogy and Psychology he worked as a journalist for the newspaper «Nashe
Slovo» (Warsaw), and was published in Ukrainian and Polish magazines. Since
2001 he heads the editorial board of the annual «Ukrainian Literary Lane» (edition
of Ukrainian writers of Poland). It is revealed that in creative work the author
prefers mythopoetics, in verse form – unrhymed unequally emphasized lines –
verslibre.