Листи як віддзеркалення еволюції життя і творчості Миколи Вороного - Осяк, С. (Філологічний дискурс, 2019)
На підставі аналізу епістоли Вороного та листів до нього
здійснено спробу осмислити історичне минуле України, розкрити
ідейно-художні погляди М. Вороного в культурному просторі соціуму,
яке, на думку поета, було необхідним задля виявлення національної
ідентичності, наближення здобуття державної незалежності.
Доведено, шо епістолярій М. Вороного репрезентує соціально-
культурний досвід нації кінця ХІХ – початку ХХ століття.
Історична зумовленість творення епістолярної спадшини – це спосіб
зберегти історичну пам'ять, увиразнити можливість особистісного
та національного самовираження. Ідейно-художні погляди поета
оприявнено в листах, що засвідчують його тяжіння до модернізму,
але він повністю не полишив писати твори, схильні до народницької
традиції, що дало змогу О. Білецькому дати їм позитивну оцінку. On the basis of the analysis of the Voronyi’s epistle and the letters to him, an
attempt has been made to comprehend the historical past of Ukraine, to reveal the
ideological-artistic views of M. Voronyi in the cultural space of the society, which,
according to the poet, was necessary in order to reveal national identity, to approach
the acquisition of state independence. It is proved that M. Voronyi’s epistolary
represents the socio-cultural experience of the nation of the late 19th – early 20th
centuries. The historical conditionality of the creation of the epistolary heritage is a
way to preserve historical memory, to express the possibility of personal and
national self-expression. The ideological and artistic views of the poet have been
revealed in the letters proving his attraction to modernis;, but he did not completely
abandon writing works inclined to the populist tradition, which allowed O. Biletskyi
to give them a positive assessment.