Інтелектуалізовані виробництва України: основні гравці та тренди фармацевтичної галузі - Брюховецька, Н.Ю.; Іваненко, Л.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
Представлено результати дослідження сучасного стану і трендів розвитку вітчизняних підприємств-виробників фармацевтичної продукції та препаратів, актуальність проведення якого обумовлена потребою науково-методологічного забезпечення цифрової трансформації моделей бізнесу підприємств реального сектору економіки України. В умовах загострення конкурентної боротьби необхідність створення умов для розвитку вітчизняної фармацевтичної галузі характеризується специфічними інноваційними процесами, складною структурою, великою кількістю високотехнологічних робочих місць, високою інвестиційною привабливістю, є нагальною умовою для підвищення рівня якості та конкурентоспроможності фармацевтичної продукції на внутрішньому ринку, інтелектуалізації підприємств. Метою статті є встановлення трендів розвитку підприємств фармацевтичної галузі для подальшого визначення методів функціонування і розвитку інтелектуалізованих виробництв в Україні. Визначено, що в кризові періоди динаміка промислового виробництва підприємств з високим рівнем інтелектуалізації характеризується відносною стійкістю на тлі загального зниження ділової активності. Встановлено вплив змін напрямів глобальних тенденцій розвитку світового фармацевтичного ринку на вітчизняну фармацевтичну галузь: двозначна тенденція зростання обсягів продажів рецептурних препаратів (double-digit growth) зберігається завдяки реалізації механізму реімбурсації, а також збільшенню обсягів госпітальних закупівель. Збереження тенденції зростання ринку і відповідна пролонгація державних програм типу «Доступні ліки» сприяє збільшенню попиту на внутрішньому ринку, що може стати стимулюючим фактором подальшого розвитку вітчизняних підприємств-виробників фармацевтичної продукції – зростання їх ділової, інноваційної та інвестиційної активності. Проведений аналіз свідчить про високий рівень стійкості фармацевтичної галузі та підприємств, які її утворюють, до кризових впливів, оптимістичні очікування щодо подальшого помірного зростання в галузі, потенційне зростання інвестиційної привабливості вітчизняних підприємств і їх високу адаптивність до трансформацій моделі бізнесу в напрямі її подальшої діджиталізаціі і інтелектуалізації. Представлены результаты исследования современного состояния и трендов развития отечественных предприятий-производителей фармацевтической продукции и препаратов, актуальность проведения которого обусловлена потребностью научно-методологического обеспечения цифровой трансформации моделей бизнеса предприятий реального сектора экономики Украины. В условиях обострения конкурентной борь¬бы необходимость создания условий для развития отечественной фармацевтической отрасли характеризуется специфическими инновационными процессами, сложной структурой, большим количеством высокотехнологичных рабочих мест, высокой инвестиционной привлекательностью, является насущным условием для повышения уровня качества и конкурентоспособности фармацевтической продукции на внутреннем рынке, интеллектуализации предприятий. Целью статьи является установление трендов развития предприятий фармацевтической отрасли для дальнейшего определения методов функционирования и развития интеллектуализированных производств в Украине. Определено, что в кризисные периоды динамика промышленного производства предприятий с высоким уровнем интеллектуализации характеризуется относительной устойчивостью на фоне общего снижения деловой активности. Установлено влияние изменений направления глобальных тенденций развития мирового фармацевтического рынка на отечественную фармацевтическую отрасль: двузначная тенденция роста объемов продаж рецептурных препаратов (double-digit growth) сохраняется благодаря реализации механизма реимбурсации, а также увеличению объемов госпитальных закупок. Сохранение тенденции роста рынка и соответствующая пролонгация государственных программ типа «Доступные лекарства» способствует увеличению спроса на внутреннем рынке, что может стать стимулирующим фактором дальнейшего развития отечественных предприятий-производителей фармацевтической продукции – роста их деловой, инновационной и инвестиционной активности. Проведенный анализ указывает на высокий уровень устойчивости фармацевтической отрасли и предприятий, которые ее образуют, к кризисным влияниям, оптимистичные ожидания относительно дальнейшего умеренного роста в отрасли, потенциальный рост инвестиционной привлекательности отечественных предприятий и их высокую адаптивность к трансформациям модели бизнеса в направлении ее дальнейшей диджитализации и интеллектуализации. The results of a study of the current state and development trends of domestic enterprises-manufacturers of pharmaceutical products and drugs, the relevance of which is due to the need for scientific and methodological support of digital transformation of business models of enterprises in the real sector of the Ukrainian economy, are presented. In the context of aggravated competition, the need to create conditions for the development of the domestic pharmaceutical industry is characterized by specific innovative processes, a complex structure, a large number of high-tech jobs, high investment attractiveness, is an essential condition for improving the quality and competitiveness of pharmaceutical products in the domestic market, intellectualization of enterprises. The purpose of the article is to establish trends in the development of pharmaceutical enterprises to further determine the methods of functioning and development of intellectualized industries in Ukraine. It has been determined that during crisis periods, the dynamics of industrial production of enterprises with a high level of intellectualization is characterized by relative stability against the background of a general decline in business activity. The influence of changes in the direction of global trends in the development of the world pharmaceutical market on the domestic pharmaceutical industry has been established: a double-digit growth trend in sales of prescription drugs (double-digit growth) persists due to the implementation of the reimbursement mechanism, as well as an increase in hospital purchases. Maintaining the market growth trend and the corresponding prolongation of state programs such as "Affordable Medicines" contributes to an increase in demand in the domestic market, which can become a stimulating factor for the further development of domestic pharmaceutical manufacturers – the growth of their business, innovation and investment activity. The analysis indicates a high level of resilience of the pharmaceutical industry and the enterprises that form it to crisis influences, optimistic expectations regarding further moderate growth in the industry, potential growth in the investment attractiveness of domestic enterprises and their high adaptability to transformations of the business model towards its further digitalization and intellectualization.