Переваги галузевих кластерів для старопромислових регіонів - Бойченко, М.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
Серед мережевих утворень виділяються кластерні моделі, які охоплюють широкий спектр соціально-економічних аспектів, об’єднуючи підприємства, які знаходяться в межах певної території. В Україні зараз є накопичений досвід і знання, щоб самостійно вирішувати масштабні завдання наведення порядку в економіці, але принципи вітчизняної та зарубіжної управлінської практики в галузі створення та функціонування кластерів можна бути використати для реалізації стратегії розвитку регіону.
Визначено не тільки основні ознаки класифікації кластерів, але й ознаки успішної їх діяльності, наведено найбільш відомі моделі кластерів та приклади найбільш успішних кластерів у світі, в тому числі трансграничних, і в Україні.
Обґрунтовано, що головною особливістю галузевих кластерів є мережева форма організації всього процесу виробництва: від постачання до збуту, визначено в чому полягає економічний ефект від створення та функціонування таких кластерів та основні умови для створення галузевого кластера як життєздатної, самодостатньої, успішної та ефективної структури.
Найбільш ефективною моделлю для старопромислових регіонів є галузевий кластер, його відмінність від інших форм економічних об’єднань полягає в тому, що підприємства кластера не йдуть на повне злиття, а створюють механізм взаємодії, що дозволяє їм зберегти статус юридичної особи й при цьому співпрацювати як з іншими підприємствами, котрі утворюють кластер, так і з підприємствами за його межами. Економічні зв’язки, які є основою створення галузевих кластерів, оформляються як довгострокові контракти на основі взаємодій між різними учасниками кластера. Галузевий кластер дозволяє малим підприємствам використовувати переваги не тільки малих форм підприємництва, а й великих виробництв. Галузеві кластери використовують переважно горизонтальні зв’язки, спеціалізацію і доповнюють один одного, досягаючи більш високих результатів на основі використання переваг територіального розташування підприємств і можливостей регіонального управління. Як і органи влади, які відповідають за розвиток регіону, галузеві кластери можуть забезпечити залучення додаткових інвестицій, активізувати інноваційні процеси, а також вирішити певні соціальні проблеми в регіоні.
Для старопромислових регіонів галузеві кластери є саме тим ефективним механізмом, який забезпечить ефективне функціонування їх господарського комплексу на основі раціонального використання економічного потенціалу регіону та дозволить досягти сталого його розвитку. Среди сетевых образований выделяются кластерные модели, которые охватывают широкий спектр социально-экономических аспектов, объединяя предприятия, которые находятся в пределах определенной территории. В Украине сейчас накоплены опыт и знания, чтобы самостоятельно решать масштабные задачи наведения порядка в экономике, но принципы отечественной и зарубежной управленческой практики в области создания и функционирования кластеров можно будет использовать для реализации стратегии развития региона.
Определены не только основные признаки классификации кластеров, но и признаки успешной их деятельности, приведены наиболее известные модели кластеров и примеры наиболее успешных кластеров в мире, в том числе трансграничных, и в Украине.
Обосновано, что главной особенностью отраслевых кластеров является сетевая форма организации всего процесса производства: от поставки до сбыта, определено в чем заключается экономический эффект от создания и функционирования таких кластеров и основные условия для создания отраслевого кластера как жизнеспособной, самодостаточной, успешной и эффективной структуры.
Наиболее эффективной моделью для старопромышленных регионов является отраслевой кластер, его отличие от других форм экономических объединений заключается в том, что предприятия кластера не идут на полное слияние, а создают механизм взаимодействия, позволяющий им сохранить статус юридического лица и при этом сотрудничать как с другими предприятиями, которые образуют кластер, так и с предприятиями за его пределами. Экономические связи, которые являются основой создания отраслевых кластеров, оформляются как долгосрочные контракты на основе взаимодействий между различными участниками кластера. Отраслевой кластер позволяет малым предприятиям использовать преимущества не только малых форм предпринимательства, но и крупных производств. Отраслевые кластеры используют преимущественно горизонтальные связи, специализацию и дополняют друг друга, достигая более высоких результатов на основе использования преимуществ территориального расположения предприятий и возможностей регионального управления. Как и органы власти, отвечающие за развитие региона, отраслевые кластеры могут обеспечить привлечение дополнительных инвестиций, активизировать инновационные процессы, а также решить определенные социальные проблемы в регионе.
Для старопромышленных регионов отраслевые кластеры являются именно тем эффективным механизмом, который обеспечит эффективное функционирование их хозяйственного комплекса на основе рационального использования экономического потенциала региона и позволит достичь устойчивого его развития. Among network formations, we can select cluster models that cover a wide range of social and economic aspects, organizing collaboration between diverse businesses located on a certain territory. Presently Ukraine has gained enough experience and knowledge to increase economic growth by itself, but the principles of domestic and foreign management practice in the field of creation and operation of clusters can be used to implement the development strategy of the region.
Together with the basic traits of clusters’ classification, we identified their successful implementation; we outlined the major cluster models and provided examples of the most successful ones in the world including trans-border and Ukrainian.
One of the outcomes was that the main peculiarity of sectoral clusters is their networking organization form of entire production process: from supply to sales. We also found out what economic benefit the formation and functioning of such clusters gives and pointed out basic conditions for a sectoral cluster forming as a vital, sustainable, successful and efficient structure.
A sectoral cluster is the most efficient model for old industrial regions, their businesses do not merge completely, but establish a mechanism of collaboration, by so doing they preserve their individual status and cooperate with other businesses inside and outside the cluster. This is different from other entities. The basis of sectoral cluster forming is economic relations in the form of long-term contracts based on interaction between different actors within the cluster. A sectoral cluster gives the opportunity to small businesses to combine advantages not only of small but of large businesses as well. Sectoral clusters chiefly use horizontal linkages and specializations contributing to each other, producing higher results by using the advantages of businesses location and regional management possibilities. Sectoral clusters like government bodies are responsible for region development; they can attract additional investments, initiate innovative processes and solve certain social issues in the region.
For old industry regions, namely sectoral clusters are the efficient mechanism that will provide successful functioning of business rationally using the economic potential of the region and will establish its sustainable development.