Закономірності процесу здійснення організаційних змін у структурі управління підприємством - Шматько, Н.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті визначено зміст поняття «стійкість функ¬ціонування економіко-виробничої системи»; отримано змістовну ідентифікацію понять «стійкість розвитку економіко-виробничої системи» та «стійкість організаційного розвитку економіко-виробничої системи», відмінність яких міститься в урахуванні динаміки. Визначено закономірності протікання процесів розвитку підприємства, а саме: розгляд природи та закономірностей здійснення організаційних трансформацій структури управління підприємством в контексті забезпечення його усталеного розвитку відбувається в рамках двох концептуальних підходів – суб’єктного та об’єктного, відмінності між якими пов’язані із притаманними ним розбіжностями у визначенні цілей, рушійних сил та механізмів такого роду трансформацій; розроблено закономірності перебігу процесів організаційного розвитку економіко-виробничої системи підприємства. Динаміка внутрішніх організаційних змін у контексті розвитку підприємства буде визначатися потенціалом впливу такого роду змін на його адаптивні властивості, що, в свою чергу, надалі знаходитимуть відповідний прояв при формуванні адекватних потенційних реакцій на зовнішні подразники Даний підхід значною мірою відповідає позиції, за яку підприємство розглядається з точки зору соціально-економічної системи більш високого рівня організації. Крім того, такий підхід також може вважатися прийнятним та продуктивним при прогнозуванні динаміки розвитку підприємства з боку учасника взаємодії з ним. Застосування суб’єктного підходу, що ґрунтується на розгляді організаційних трансформацій як прояву адаптаційної і (або) цілеспрямованої мінливості підприємства, також знаходить, зокрема, плідне застосування в концепції реінжинірингу бізнес-процесів. В статье определено содержание понятия «устойчивость функционирования экономико-производственной системы»; получена содержательная идентификация понятий «устойчивость развития экономико-производственной системы» и «устойчивость организационного развития экономико-производственной системы», отличие которых содержится в учете динамики. Определены закономерности протекания процессов развития предприятия, а именно: рассмотрение природы и закономерностей осуществления организационных трансформаций структуры управления предприятием в контексте обеспечения его устойчивого развития происходит в рамках двух концептуальных подходов – субъектного и объектного, различия между которыми связаны с присущими им разногласиями в определении целей, движущих сил и механизмов такого рода трансформаций; разработаны закономерности протекания процессов организационного развития экономико-производственной системы предприятия. Динамика внутренних организационных изменений в контексте развития предприятия будет определяться потенциалом влияния такого рода изменений на его адаптивные свойства, что, в свою очередь, в дальнейшем будет находить соответствующее проявление при формировании адекватных потенциальных реакций на внешние раздражители. Данный подход в значительной степени соответствует позиции, при которой предприятие рассматривается с точки зрения социально-экономической системы более высокого уровня организации. Кроме того, такой подход также может считаться приемлемым и продуктивным при прогнозировании динамики развития предприятия со стороны участника взаимодействия с ним. Применение субъектного подхода, основанного на рассмотрении организационных трансформаций как проявления адаптационной и (или) целенаправленной изменчивости предприятия, также находит, в частности, плодотворное применение в концепции реинжиниринга бизнес-процессов. The article defines the content of the concept of "stability of the economic and production system"; obtained a meaningful identification of the concepts "sustainability of economic and production system" and "sustainability of organizational development of economic and production system", the difference between which is taken into account the dynamics. The regularities of the enterprise development processes are determined, namely the consideration of the nature and regularities of organizational transformations of the enterprise management structure in the context of ensuring its sustainable development takes place within two conceptual approaches - subjective and objective, the differences between which are related to their inherent differences. in determining the goals, driving forces and mechanisms of such transformations; regularities of the processes of organizational development of the economic and production system of the enterprise are developed. The dynamics of internal organizational changes in the context of enterprise development will be determined by the potential impact of such changes on its adaptive properties, which, in turn, will further find appropriate expression in the formation of adequate potential responses to external stimuli This approach largely corresponds to the position for which the company is considered in terms of socio-economic system of a higher level of organization. In addition, such an approach can also be considered acceptable and productive in predicting the dynamics of enterprise development by the participant of interaction with him. The application of a subjective approach, based on the consideration of organizational transformations as a manifestation of adaptive and (or) purposeful variability of the enterprise, also finds, in particular, fruitful application in the concept of business process reengineering.