Соціальний захист держави: суть, моделі та особливості забезпечення - Латишева, О.В.; Євтушенко, М.О.; Пронін, С.В.; Будовій, М.Ю. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті було проаналізовано нормативно-правову базу, фахову літературу, статистичні та аналітичні звіти, Інтернет-джерела для визначення сутності соціального захисту, моделей та індикаторів його забезпечення. Визначено, що категорія «соціальний захист» є значно ширшою за своїм змістом і вона включає в себе поняття «соціальне забезпечення». З’ясовано характерні риси моделей соціального захисту в європейських країнах. Встановлено, що моделі соціального захисту в країнах Європи спрямовані на компенсацію громадянам втрат внаслідок безробіття, втрати житла, захворювання, інвалідності, виробничого травматизму, втрати годувальника, старості тощо. У роботі досліджено та наочно представлено динаміку деяких показників, які характеризують рівень бідності та інші параметри забезпечення соціального захисту. Доведено відсутність географічних ознак у ситуації з відносною бідністю. Встановлено загальне зменшення диференціації серед бідного населення, і наближення його доходів (витрат) до межі бідності на фоні зростання вартісного значення межі бідності за всіма монетарними критеріями, а також підвищення значення межі відносної бідності за шкалою еквівалентності Європейського Союзу. У результаті аналізу та узагальнення нормативно-правової бази, наукових праць вітчизняних і зарубіжних авторів визначено специфіку моделей та засобів соціального захисту в світовій практиці та в Україні. В статье были проанализированы нормативно-правовая база, профессиональная литература, статистические и аналитические отчеты, Интернет-источники для определения сущности социальной защиты, моделей и индикаторов его обеспечения. Определено, что категория «социальная защита» значительно шире по своему содержанию и она включает в себя понятие «социальное обеспечение». Выяснены характерные черты моделей социальной защиты в европейских странах. Установлено, что модели социальной защиты в странах Европы направлены на компенсацию гражданам потерь вследствие безработицы, потери жилья, заболевания, инвалидности, производственного травматизма, потери кормильца, старости и др. В работе исследованы и наглядно представлена динамика некоторых показателей, характеризующих уровень бедности и другие параметры обеспечения социальной защиты. Доказано отсутствие географических признаков в ситуации с относительной бедностью. Установлено общее уменьшение дифференциации среди бедного населения, и приближение его доходов (расходов) к черте бедности на фоне роста стоимостного значения черты бедности по всем монетарными критериям, а также повышение значения предела относительной бедности по шкале эквивалентности Европейского Союза. В результате анализа и обобщения нормативно-правовой базы, научных трудов отечественных и зарубежных авторов определены специфика моделей и средств социальной защиты в мировой практике и в Украине. The article analyzes the legal framework, professional literature, statistical and analytical reports, Internet sources to determine the essence of social protection, models and indicators of its provision. The category of "social protection" is much broader in its content and it includes the concept of "social security" have been determined. The characteristic features of social protection models in European countries have been clarified. The models of social protection in European countries are aimed at compensating citizens for losses due to unemployment, loss of housing, illness, disability, occupational injuries, loss of breadwinner, old age and others. The paper examines and clearly presents the dynamics of some indicators that characterize the level of poverty and other parameters of social protection. The absence of geographical indications in a situation of relative poverty is proved. There is a general decrease in differentiation among the poor, and the approach of its income (expenditure) to the poverty line against the background of increasing the value of the poverty line by all monetary criteria, as well as increasing the relative poverty line on the European Union equivalence scale. As a result of the analysis and generalization of the normative-legal base, scientific works of domestic and foreign authors the specificity of models and means of social protection in the world practice and in Ukraine is determined.