Дослідження проблем соціального захисту людей з інвалідністю в Україні - Смирнова, І.І.; Медведєва, Т.А.; Серьогіна, О.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті досліджено особливості функціонування системи соціального захисту осіб з інвалідністю в Україні. Розглянуто основні нормативно-правові засади реалізації відповідного напряму соціальної політики та сучасний стан його фінансування. Визначено можливість зміни практики компенсаційних витрат на політику сприяння зайнятості осіб з інвалідністю. Здійснено аналіз актуальних проблем соціального захисту інвалідів в Україні та виявлено їх причини. Наголошено, що нині доцільно вдосконалити нормативно-правове регулювання даного виду соціального захисту, при цьому одним із вагомих чинників досягнення зазначеної цілі є нормативне закріплення надання державної соціальної допомоги наведеним категоріям осіб, її фінансування та своєчасна виплата. Визначено суб’єкти реалізації політики в цій сфері. Запропоновано шляхи подолання проблем на рівні різних суб’єктів. В статье исследованы особенности функционирования системы социальной защиты лиц с инвалидностью в Украине. Рассмотрены основные нормативно-правовые основы реализации соответствующего направления социальной политики и современное состояние его финансирования. Определена возможность изменения практики компенсационных затрат на политику содействия занятости лиц с инвалидностью. Осуществлен анализ актуальных проблем социальной защиты инвалидов в Украине и выявлены их причины. Сделан акцент на то, что сегодня целесообразно усовершенствовать нормативно-правовое регулирование данного вида социальной защиты, при этом одним из весомых факторов достижения указанной цели является нормативное закрепление предоставления государственной социальной помощи приведенным категориям лиц, ее финансирование и своевременная выплата. Определены субъекты реализации политики в этой сфере. Предложены пути преодоления проблем на уровне разных субъектов. The article examines the features of the functioning of the system of social protection of persons with disabilities in Ukraine. The basic normative-legal bases of realization of the corresponding direction of social policy and a modern condition of its financing are considered. The possibility of changing the practice of compensatory costs for the policy of promoting the employment of persons with disabilities has been identified. The analysis of actual problems of social protection of invalids in Ukraine is carried out and their reasons are revealed. It is emphasized that now it is expedient to improve the legal regulation of this type of social protection, and one of the important factors in achieving this goal is the normative consolidation of state social assistance to these categories of persons, its financing and timely payment. The subjects of policy implementation in this area have been identified. Ways to overcome problems at the level of different actors are suggested.