Трансформація системи охорони здоров’я як складової національної безпеки України - Бурцева, О.Є. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті розглянуто вплив глобалізації на стан та розвиток системи національної безпеки країни, сфери управління національною безпекою, зокрема охороною здоров’я.
Розглянуто підходи науковців до формування проблеми забезпечення національної безпеки України в політичній, економічній, соціокультурній, інформаційній та екологічній сферах.
На підставі аналізу процесів трансформаційних змін національної систем охорони здоров’я запропоновано запроваджувати організаційно-управлінські, нормативно-правові засади і критерії оцінки діяльності.
Наведено характеристику суб’єктів та об’єктів національної безпеки України.
Узагальнено складові та сутність національної безпеки України.
Досліджено підсумки проведення реформи охорони здоров’я України..
Доведено, що в сучасних умовах поняття національної безпеки розширюється за рахунок включення в нього все нових сфер суспільного життя.
На підставі проведеного аналізу запропоновано додати окремим структурним елементом системи національної безпеки «безпека та охорона здоров’я населення», сутність якого буде відображати стан захищеності фізичного та психічного здоров’я громадян та можливість відчувати дієву державну підтримку стосовно надання якісних медичних послуг, як з боку державного сектору медичного обслуговування, так і з боку приватної медицини. В статье рассмотрено влияние глобализации на состояние и развитие системы национальной безопасности страны, сферы управления национальной безопасностью, в частности здравоохранением.
Рассмотрены подходы ученых к формированию проблемы обеспечения национальной безопасности Украины в политической, экономической, социокультурной, информационной и экологической сферах.
На основании анализа процессов трансформационных изменений национальной системы здравоохранения предложено вводить организационно-управленческие, нормативно-правовые основы и критерии оценки деятельности.
Приведена характеристика субъектов и объектов национальной безопасности Украины.
Исследованы итоги проведения реформы здравоохранения Украины.
Обоснованно, что в современных условиях понятие национальной безопасности расширяется за счет включения в него все новых сфер общественной жизни.
На основании проведенного анализа предложено добавить отдельным структурным элементом системы национальной безопасности «безопасность и охрана здоровья населения», сущность которого будет отражать состояние защищенности физического и психического здоровья граждан и возможность чувствовать действенную государственную поддержку по предоставлению качественных медицинских услуг, как со стороны государственного сектора медицинского обслуживания, так и со стороны частной медицины. The article considers the impact of globalization on the state and development of the national security system, the sphere of national security management, in particular health care.
The approaches of scientists to the formation of the problem of ensuring the national security of Ukraine in the political, economic, socio-cultural, informational and environmental spheres are considered.
Based on the analysis of the processes of transformational changes in the national health care system, it is proposed to introduce organizational and managerial, regulatory and legal principles and criteria for evaluating activities.
The characteristics of subjects and objects of national security of Ukraine are given.
The components and essence of national security of Ukraine are generalized.
The results of the health care reform of Ukraine have been studied.
It is proved that in modern conditions the concept of national security is expanding due to the inclusion of new spheres of public life.
Based on the analysis, it is proposed to add a separate structural element of the national security system "safety and public health", the essence of which will reflect the state of protection of physical and mental health and the ability to feel effective state support for quality medical services. public health care sector and private medicine.