Банківська процентна та облікова політика як інструмент грошово-кредитного регулювання цінової стабільності - Сімаков, К.І.; Федоренко, К.А. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті досліджено сучасний стан та перспективи і напрями розвитку грошово-кредитної політики бан¬ку. Важливою проблемою фінансового менеджменту у сучасних ринкових умовах є ефективна монетарна політика, яка пов’язує необхідні обсяги банківського продукту з допустимим загальним рівнем ставок та відносним значенням чистого процентного спреду та маржі. Рівноважна грошово-кредитна політика поєднує ставки залучених і розміщених коштів зі стратегічними завданнями розвитку банківських установ, підтримкою їхньої прибутковості та фінансової стійкості. Розглянуто сутність процентної політики НБУ та комерційних банків, її вплив на банківську систему загалом. Визначено основні цілі політики процентних ставок, розглянуто зовнішні та внутрішні фактори, які її формують. Досліджено основні принципи, на яких базується процентна політика банку та етапи її формування. Проаналізовано динаміку облікової ставки НБУ за 2008-2019 роки. Встановлено, що конкурентоспроможність та стабільність діяльності банку залежать від якісно розробленої політики процентних ставок, у результаті якої вплив процентного ризику поширюється на фінансові результати діяльності банку. Величина процента також сприяє більш ефективному використанню суб’єктами господарювання власних грошових коштів, адже, тримаючи їх у банку на поточному чи депозитному рахунку, вони мають можливість отримати додаткові доходи. В статье исследовано современное состояние и перспективы и направления развития денежно-кредитной политики банка. Важной проблемой финансового менеджмента в современных рыночных условиях является эффективная монетарная политика, которая связывает необходимые объемы банковского продукта с допустимым общим уровнем ставок и относительным значением чистого процентного спреда и маржи. Равновесная денежно-кредитная политика объединяет ставки привлеченных и размещенных средств со стратегическими задачами развития банковских учреждений, поддержкой их прибыльности и финансовой стойкости. Рассмотрена сущность процентной политики НБУ и коммерческих банков, ее влияние на банковскую систему вообще. Определены основные цели политики процентных ставок, рассмотрены внешние и внутренние факторы, которые ее формируют. Исследованы основные принципы, на которых базируется процентная политика банка, и этапы ее формирования. Проанализирована динамика учетной ставки НБУ за 2008-2019 годы. Установлено, что конкурентоспособность и стабильность деятельности банка зависят от качественно разработанной политики процентных ставок, в результате которой влияние процентного риска распространяется на финансовые результаты деятельности банка. Величина процента также оказывает содействие более эффективному использованию субъектами хозяйствования собственных денежных средств, ведь, держа их в банке на текущем или депозитном счету, они имеют возможность получить дополнительные доходы. The article examines the current state and prospects and directions of development of the bank’s monetary policy. An important problem of financial management in today’s market conditions is an effective monetary policy that links the required volumes of banking product with the acceptable overall level of rates and the relative value of the net interest spread and margin. Equilibrium monetary policy combines the rates of borrowed and placed funds with the strategic objectives of the development of banking institutions, maintaining their profitability and financial stability. The essence of the interest rate policy of NBU and commercial banks, its impact on the banking system as a whole is considered. The main goal of the interest rate policy are determined, the external and internal factors that shape it are considered. The basic principles on wich the interest rate policy of the bank is based and the stages of its formation are studied. The dynamics of the discount rate of the NBU for 2008-2019 is analyzed. It is established that the competitiveness and stability of the bank depends on a well-developed inrest rate policy, as a result of which the impact of interest rate risk extends to the financial results of the bank. The amount of interest also contributes to more efficient use of business entities’ own funds, because, keeping them in the bank on a current or deposit account, they have the opportunity to receive additional income.