Сучасні напрями і рівні дослідження інтелектуалізації економіки та підприємств - Бриль, І.В.; Брюховецький, Я.С. (Вісник економічної науки України, 2020)
Сучасні тенденції до інтелектуалізації глобальної економіки, що спостерігаються протягом останніх десятиліть, висувають як ключові джерела формування конкурентоспроможності підприємств знання, інтелект, творчу діяльність працівників. Розвиток творчої праці дозволяє генерувати нові товари, послуги та інші інтелектуальні продукти, отже, створення умов для ефективної інтелектуальної діяльності є головним завданням сучасних підприємств. Мета дослідження полягає в обґрунтуванні сучасних напрямів і рівнів дослідження інтелектуалізації за результатами міжнародних співставлень та економічного стану в Україні. Визначено, що для прискорення інтелектуалізації та розвитку інноваційної активності персоналу на сучасних підприємствах необхідно було б: створити та підтримувати в колективі атмосферу нововведень; забезпечити реалізацію стратегії зростання інтелектуального капіталу та інноваційного розвитку через удосконалення системи стимулювання й мотивації; визнати, що кардинальні перетворення потрібні не лише у свідомості робітників, але й у виробничій, управлінській організаційній структурах та їх оновлення відповідно до сучасних вимог процесів управління. Доведено доцільність виконання дослідження у ракурсі вирішення питань з визначення рівнів та сфер дослідження, а також фінансування процесів інтелектуалізації. При розробці напрямів визначення сучасного стану інтелектуалізації її слід досліджувати за рівнями (індивідуальний, мікрорівень, мезорівень, макрорівень, мегарівень); за сферами (інтелектуалізація особистості, систем менеджменту, трудового процесу, підприємства, інтелектуалізація економіки та підприємництва, як фактор державного розвитку та інтелектуалізація суспільства) дослідження згідно рівнів функціонування економіки; за фінансуванням процесів інтелектуалізації залежно від видів діяльності підприємства: фінансування інтелектуалізації від операційної діяльності підприємства, за рахунок власного статутного чи позикового капіталу, за рахунок проведення інвестиційної діяльності. Проведене дослідження інтелектуалізації відповідно до міжнародних співставлень за індексами економічного розвитку України та аналізу економічної ситуації в державі доводить перевагу її лідерства у дослідженнях і розробках, появу нових знань, розвиток високотехнологічного виробництва і створення масових інноваційних продуктів, цифровізації. Современные тенденции интеллектуализации глобальной экономики, что наблюдаются в течение последних десятилетий, выдвигают как ключевые источники формирования конкурентоспособности предприятий знания, интеллект, творческую деятельность работников. Развитие творческого труда позволяет генерировать новые товары, услуги и другие интеллектуальные продукты, следовательно, создание условий для эффективной интеллектуальной деятельности является главной задачей современных предприятий. Цель исследования заключается в обосновании направлений и уровней исследования интеллектуализации по результатам международных сопоставлений и экономического положения в Украине. Определено, что для ускорения интеллектуализации и развития инновационной активности персонала на современных предприятиях необходимо было бы: создать и поддерживать в коллективе атмосферу нововведений; обеспечить реализацию стратегии роста интеллектуального капитала и инновационного развития через совершенствование системы стимулирования и мотивации; признать, что кардинальные преобразования нужны не только в сознании рабочих, но и в производственной, управленческой организационной структурах и их обновления в соответствии с современными требованиями процессов управления. Доказана целесообразность выполнения исследования в ракурсе решения вопросов по определению уровней и сфер исследования, а также финансирования процессов интеллектуализации. При разработке направлений определения современного состояния интеллектуализации ее следует исследовать по уровням (индивидуальный, микроуровень, мезоуровень, макроуровень, мегауровень) по сферам (интеллектуализация личности, систем менеджмента, трудового процесса, предприятия, интеллектуализация экономики и предпринимательства, как фактор государственного развития и интеллектуализация общества) исследования по уровням функционирования экономики; по финансированию процессов интеллектуализации в зависимости от видов деятельности предприятия: финансирование интеллектуализации от операционной деятельности предприятия, за счет собственного уставного или заемного капитала, за счет проведения инвестиционной деятельности. Проведенное исследование интеллектуализации в соответствии с международными индексами экономического развития Украины и анализа экономической ситуации в государстве доказывает превосходство ее лидерства в исследованиях и разработках, появление новых знаний, развитие высокотехнологичного производства и создание массовых инновационных продуктов, цифровизации. Modern trends in the intellectualization of the global economy, observed in recent decades, put forward as key sources of competitiveness of enterprises knowledge, intelligence, creativity of employees. The development of creative work allows to generate new goods, services and other intellectual products, therefore, the creation of conditions for effective intellectual activity is the main task of modern enterprises. The purpose of the study is to substantiate the current directions and levels of research of intellectualization based on the results of international comparisons and the economic situation in Ukraine. It is determined that in order to accelerate the intellectualization and development of innovative activity of staff in modern enterprises it would be necessary to: create and maintain an atmosphere of innovation in the team; to ensure the implementation of the strategy of intellectual capital growth and innovative development through the improvement of the system of incentives and motivation; recognize that radical changes are needed not only in the minds of workers, but also in the production, management organizational structures and their renewal in accordance with modern requirements of management processes. The expediency of the research in the perspective of solving issues of determining the levels and areas of research, as well as the financing of intellectualization processes is proved. When developing directions for determining the current state of intellectualization, it should be studied by levels (individual, microlevel, mesolevel, macrolevel, megalevel); by areas (intellectualization of the individual, management systems, labor process, enterprise, intellectualization of the economy and entrepreneurship as a factor of state development and intellectualization of society) research according to the levels of functioning of the economy; by financing the processes of intellectualization depending on the activities of the enterprise: financing of intellectualization from the operating activities of the enterprise, at the expense of its own authorized or borrowed capital, through investment activities. The study of intellectualization in accordance with international comparisons of economic development indices of Ukraine and analysis of the economic situation in the country proves the superiority of its leadership in research and development, the emergence of new knowledge, development of high-tech production and creation of mass innovative products, digitalization.