Пропозиції щодо можливих змін до Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони - Антонюк, В.П.; Ляшенко, В.І.; Новікова, О.Ф.; Підоричева, І.Ю.; Солдак, М.О.; Череватський, Д.Ю. (Вісник економічної науки України, 2020)
Здійснено аналіз здобутків, які Україна отримала внаслідок реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також обмежень, які вказують на необхідність її оновлення у відповідності до нових завдань і викликів. Стаття містить пропозиції фахівців Інституту економіки промисловості щодо доцільних змін до Угоди про асоціацію України з ЄС, які стосуються Розділу V «Економічне та галузеве співробітництво», а саме інтеграції України до Європейського дослідницького простору (Глава 9 «Співробітництво у сфері науки та технологій») та інтеграції екологічної політики України в сфери промислової та регіональної політики держави (Глава 6 «Навколишнє середовище»). Зокрема надано пропозиції щодо включення до Глави 9 таких положень: утвердження науково-дослідних установ України як вагомих суб’єктів Європейського дослідницького простору; узгодження наукової політики України з науковою політикою ЄС; активна участь університетів, Національної та галузевих академій наук України у європейському науково-технічному співробітництві; спільне використання і розвиток європейської дослідницької інфраструктури, інтегрування в Європейську хмару відкритої науки. Обґрунтовано доцільність в рамках удосконалення підписаної з ЄС Угоди про асоціацію доповнити Главу 6 положенням щодо розвитку та поглиблення співробітництва у сфері ревіталізації покинутих та занедбаних промислових об’єктів. Також надані рекомендації до Розділу ІІІ «Юстиція, свобода та безпека» щодо підвищення рівня соціального захисту працівників в умовах інтеграції України в цифровий ринок ЄС (Ст. 17 «Поводження з працівниками»). Осуществлен анализ достижений, которые Украина получила вследствие реализации Соглашения об ассоциации между Украиной и ЕС, а также ограничений, которые указывают на необходимость его обновления в соответствии с новыми задачами и вызовами. Статья содержит предложения специалистов Института экономики промышленности по поводу целесообразных изменений в Соглашении об ассоциации Украины с ЕС, касающихся раздела V «Экономическое и отраслевое сотрудничество», а именно интеграции Украины в Европейское исследовательское пространство (Глава 9 «Сотрудничество в сфере науки и технологий») и интеграции экологической политики Украины в сфере промышленной и региональной политики государства (Глава 6 «Окружающая среда»). В частности даны предложения по включению в Главу 9 таких положений: утверждение научно-исследовательских учреждений Украины как весомых субъектов Европейского исследовательского пространства; согласование научной политики Украины с научной политикой ЕС; активное участие университетов, Национальной и отраслевых академий наук Украины в европейском научно-техническом сотрудничестве; совместное использование и развитие европейской исследовательской инфраструктуры, интеграция в Европейское облако открытой науки. Обоснована целесообразность в рамках усовершенствования подписанного с ЕС Соглашения об ассоциации дополнить Главу 6 положением относительно развития и углубления сотрудничества в сфере ревитализации покинутых и заброшенных промышленных объектов. Также предоставлены рекомендации к Разделу III «Юстиция, свобода и безопасность» по повышению уровня социальной защиты работников в условиях интеграции Украины в цифровой рынок ЕС (ст. 17 «Обращение с работниками»). An analysis of the achievements of Ukraine as a result of the implementation of the Association Agreement between Ukraine and the EU, as well as the limitations that indicate the need to update it in accordance with new challenges and challenges. The article contains proposals of experts of the Institute of Industrial Economics on appropriate amendments to the Association Agreement between Ukraine and the EU, concerning Chapter V "Economic and sectoral cooperation", namely Ukraine's integration into the European Research Area (Chapter 9 "Cooperation in Science and Technology") and integration of Ukraine's environmental policy in the field of industrial and regional policy of the state (Chapter 6 "Environment"). In particular, proposals were made to include in Chapter 9 the following provisions: approval of research institutions of Ukraine as important subjects of the European Research Area; coordination of Ukraine's scientific policy with EU scientific policy; active participation of universities, National and branch academies of sciences of Ukraine in European scientific and technical cooperation; joint use and development of the European research infrastructure, integration into the European cloud of open science. The expediency of supplementing Chapter 6 with provisions on the development and deepening of cooperation in the field of revitalization of abandoned and abandoned industrial facilities has been substantiated in the framework of the improvement of the Association Agreement signed with the EU. Recommendations are also provided for Section III "Justice, Freedom and Security" to increase the level of social protection of workers in the context of Ukraine's integration into the EU digital market (Article 17 "Treatment of employees").