Особливості організації інформаційного забезпечення учасників ринку землі в умовах добровільного об'єднання територіальних громад - Андрушків, Б.М.; Кирич, Н.Б.; Тарасюк, Г.М. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті розглянуто стан та особливості інформаційного забезпечення селян (потенційно домінуючих учасників ринку землі) про землеустрій та земельні реформи в умовах добровільного об’єднання територіальних громад, ціни і т.п. Шляхом опитування здійснено вивчення громадської думки у цій сфері суспільного життя. Дано порівняльну характеристику земельних ресурсів України. Виявлено причини виникнення застійних явищ у реформуванні аграрного сектору економіки. Розкрито проблеми та дію техніко-економічних чинників впливу на організаційно-інформаційне забезпечення сільських учасників ринку землі. Виділено окремі політичні, економічні, інформаційні та соціогуманітарні особливості цього процесу. Визначено роль, власне, інформаційного забезпечення у справі ефективного функціонування в інноваційно-логістичному ланцюзі не лише аграрного сектору економіки, а і переробних підприємств, господарської та фінансової стабільності добровільно об’єднаних територіальних громад та національної економіки загалом і на цій основі досягнення стабільного розвитку суспільства.
Визначено вплив поінформованості учасників ринку землі на ефективність державної політики та розвиток адміністративно-територіальної реформи, активізацію формування об’єднань територіальних громад. Дано конкретні пропозиції з удосконалення системи поінформованості учасників ринку землі та економічних методів управління техніко-економічними чинниками на різних рівнях управління, запропоновано розробку основних, найважливіших заходів та принципів керування ними. В статье рассмотрены состояние и особенности информационного обеспечения крестьян (потенциально доминирующих участников рынка земли) о землеустройстве и земельных реформах в условиях добровольного объединения территориальных общин, ценах и т.п. Путем опроса осуществлено изучение общественного мнения в этой сфере общественной жизни. Дана сравнительная характеристика земельных ресурсов Украины. Выявлены причины возникновения застойных явлений в реформировании аграрного сектора экономики. Раскрыты проблемы и действие технико-экономических факторов влияния на организационно-информационное обеспечение сельских участников рынка земли. Выделены отдельные политические, экономические, информационные и социогуманитарные особенности этого процесса. Определена роль, собственно, информационного обеспечения в деле эффективного функционирования в инновационно-логистической цепи не только аграрного сектора экономики, а и перерабатывающих предприятий, хозяйственной и финансовой стабильности добровольно объединенных территориальных общин и национальной экономики в целом и на этой основе достижения стабильного развития общества.
Определено влияние осведомленности участников рынка земли на эффективность государственной политики и развитие административно-территориальной реформы, активизацию формирования объединений территориальных общин. Даны конкретные предложения по совершенствованию системы осведомленности участников рынка земли и экономических методов управления технико-экономическими факторами на разных уровнях управления, предложена разработка основных, важнейших мероприятий и принципов управления ими. The article examines the state and features of information support for peasants (potentially dominant participants in the land market) about land management and land reforms in the context of voluntary unification of territorial communities, prices, etc. The study of public opinion in this area of public life was carried out by means of a survey. A comparative characteristic of the land resources of Ukraine is given. The reasons for the emergence of stagnant phenomena in the reforming of the agrarian sector of the economy are revealed. The problems and the effect of technical and economic factors of influence on the organizational and informational support of rural participants in the land market are revealed. Separate political, economic, informational and socio-humanitarian features of this process are highlighted. The role of information support itself in the effective functioning in the innovation and logistics chain not only of the agricultural sector of the economy, but also of processing enterprises, the economic and financial stability of voluntarily united territorial communities and the national economy as a whole, and on this basis the achievement of stable development of society has been determined.
The influence of awareness of land market participants on the effectiveness of state policy and the development of administrative-territorial reform and activation of the formation of associations of territorial communities is determined. Specific proposals are given for improving the awareness system of land market participants and economic methods of managing technical and economic factors at different levels of management, the development of basic, most important measures and principles of their management is proposed.