Система забезпечення населення продуктами харчування за відсутності ринку продуктів харчування - Кривун, М.В. (Вісник економічної науки України, 2020)
У статті проаналізовано принципові відмінності між функціонуванням системи постачання продовольства в Радянському Союзі та розвиненими капіталістичними країнами.
Система продовольчого забезпечення населення без вільного ринку функціонувала майже все ХХ ст. на території 15 сучасних країн, включаючи Україну, в рамках формування держави під назвою Союз Радянських Соціалістичних Республік. Керівництво цього державного формування поставило амбітну мету – створити самодостатню економіку, яка б самостійно задовольняла всі її потреби власним виробництвом.
Мета цього дослідження – надати критичний огляд системи продовольчого забезпечення за відсутності ринку продовольства. Проведена оцінка розвитку факторів виробництва харчових продуктів, а також розподілу продуктів харчування, їх надходження кінцевим споживачам.
Здійснено огляд формування та розвитку факторів виробництва продуктів харчування. Визначено, що їх застосування у виробництві продуктів харчування було вкрай незадовільним з точки зору виконання завдань по забезпеченню населення необхідними продуктами харчування. Загальною причиною їх неефективного функціонування, зокрема, науково-технологічного прогресу, є деструктивний розвиток індивідуальних творчих якостей населення в СРСР, або людського капіталу. Це було наслідком спочатку жорсткого придушення свободи та життя широких верств населення СРСР з боку тоталітарного режиму, а потім примусового обмеження шляхів розвитку талантів людини поза стереотипом «радянської людини». Щодо системи забезпечення населення продуктами харчування, то і вона вносила свій вклад у становлення людської особистості громадян СРСР. Так, наприклад, обмежений асортимент і дефіцит, що породжував довгі черги за продуктами харчування, носили у цілому негативний вплив на населення СРСР. В статье проанализированы принципиальные различия между функционированием системы поставки продовольствия в Советском Союзе и развитыми капиталистическими странами.
Система продовольственного обеспечения населения без свободного рынка функционировала почти весь ХХ в. на территории 15 современных стран, включая Украину, в рамках формирования государства под названием Союз Советских Социалистических Республик. Руководство этого государственного формирования поставило амбициозную цель – создать самодостаточную экономику, которая самостоятельно удовлетворяла все ее потребности собственным производством.
Цель этого исследования – предоставить критический обзор системы продовольственного обеспечения при отсутствии рынка продовольствия. Проведена оценка развития факторов производства пищевых продуктов, а также распределения продуктов питания, их поступления конечным потребителям.
Сделан обзор формирования и развития факторов производства продуктов питания. Определено, что их применение в производстве продуктов питания было крайне неудовлетворительным с точки зрения выполнения задач по обеспечению населения необходимыми продуктами питания. Общей причиной их неэффективного функционирования, в частности, на¬учно-технологического прогресса, является деструктивное развитие индивидуальных творческих качеств населения в СССР, или человеческого капитала. Это было следствием сначала жесткого подавления свободы и жизни широких слоев населения СССР со стороны тоталитарного режима, а затем принудительного ограничения путей развития талантов человека вне стереотипов «советского человека». Относительно системы обеспечения населения продуктами питания, то и она вносила свой вклад в становление человеческой личности граждан СССР. Так, например, ограниченный ассортимент и дефицит, который порождал длинные очереди за продуктами питания, создавали в целом негативное влияние на население СССР. This article analyzes the fundamental differences between the functioning of the food supply system in the Soviet Union and the developed capitalistic countries.
The system of food providing the population without free market functioned for almost the whole of the twentieth century in the territory of 15 modern countries, including Ukraine, within the framework of state formation named the Soviet Union. The leadership of this formation has set an ambitious goal to create a self-sufficient economy that would independently meet all its needs with its own production.
The purpose of this study is to provide a critical overview of the food supply system in the absence of a food market. There is an assessment of the development of food production factors, as well as the distribution of food, their receipt by direct consumers.
This article reviews the formation and development of food production factors. It was determined that their use in food production was extremely unsatisfactory in terms of fulfilling the tasks of providing the population with the necessary food. The common cause of their inefficient functioning (in particular, scientific and technological progress) is the destructive development of the individual qualities of the human personality in the Soviet Union. It was the result of the first violent attacks on the freedom and life of the population of the Soviet Union by the totalitarian regime, and then the forced narrowing of the ways of developing human talents to the "Soviet man" stamp. As for the food supply system of the population, it also contributed to the development of the human personality of the citizens of the Soviet Union. The limited assortment and the deficit that has generated long lines for food both have adversely affected the population of the USSR as a whole.