Жанрово-стильові особливості моделювання "вічної теми" в ліро-епічних творах О. Гай-Головка - Каплична, Л. (Філологічний дискурс, 2020)
У статті вперше проаналізовано ліро-епічні твори О. Гай-Головка «Коханіяда», «Майдан св. Софії» з точки зору жанрово-стильових особливостей моделювання «вічної теми». У цьому контексті осібно закцентовано на зображально-виражальних засобах, які усебічно розкривають талант поета. Засоби образності мови сприяли літератору втілити в словесну форму конкретні уявлення про предмети і явища, увиразнити особисте ставлення до них. Доведено, що тропи в поемах виконують роль художнього обрамлення, художньої довершеності, адже слова і словосполучення, вжиті у переносному значенні, корелюють естетичну функцію та художню реальність й у такий спосіб ємко розкривають світ і людину в ньому. The lyric-epic works of O. Hai-Holovko, «Kokhaniiada», and «St. Sofiia Maidan»in terms of genre-style features ofmodelling «eternal topic»have been analysedin the article. In this context, special emphasis is placed on imaginative means that comprehensively reveal the poet’s talent. The means of imagery helped the writer to embody into the verbal form specific ideas about objects and phenomena, to express personal attitude to them. It is proved that the tropes in the poems play the role of artistic framing, artistic perfection, because the words and phrases used in the figurative sense, correlate the aesthetic function and artistic reality of the work and thus capaciously reveal the world and the person in it.