Мовна метафора та її функції у поетичних творах Івана Гнатюка - Волянюк, І. (Філологічний дискурс, 2020)
У статті висвітлено питання про функціональні особливості
метафор як різновиду тропів у поетичному доробку письменника-
шістдесятника, лауреата Національної премії України ім. Тараса
Шевченка Івана Гнатюка. На основі опрацювання лінгвістичної
літератури визначено, що метафора як мовна одиниця вторинної
номінації розкриває зміст або призначення невідомого предмета через
властивості й дії відомого, є потужним засобом розвитку та
збагачення семантики і функцій слів. На конкретних прикладах нами виявлено, класифіковано та
проаналізовано мовну метафору як різновид художньо-образного
засобу поетичних творів Івана Гнатюка. Визначено функції
метафоричних перенесень у віршах автора – номінативну та
експресивну; схарактеризовано композиційну роль метафор як засобів
інтеграції поетичного тексту: ці лексичні елементи поєднують різні
рівні тексту – логічний, емоційно-образний та конотаційний,
створюючи неперевершені художні образи. За результатами проведеного аналізу, доведено, що метафора є
одним із своєрідних прийомів поезії І. Гнатюка, тому дослідження
метафоричних перенесень у творах митця дозволяє значною мірою оцінити своєрідність його поетичної майстерності. Цей художній
засіб сприяє найбільш повному розкриттю як оригінальності поетичного тексту, так і специфіки метафори як основи мовної його образності. The article deals with the functional features of metaphors as a kind of tropes
in the poetical work by the writer, winner of the National Prize of Ukraine named
after Taras Shevchenko Ivan Hnatiuk. Based on the study of linguistic literature, it
is determined that metaphor as a linguistic unit of secondary nomination reveals the
content or purpose of the unknown object through the properties and actions of the
known, is a powerful means of developing and enriching the semantics and
functions of words. In specific examples, we have identified, classified and analyzed the language
metaphor as a kind of artistic-figurative means of Ivan Hnatiuk’s poetic works.
There where indentified the functions of metaphorical transposition in the poems of
the author – nominative and expressive. The compositional role of metaphors as a
means of integrating poetic text has been characterized: these lexical elements
combine different levels of text – logical, emotionally-shaped and connotative,
creating unparalleled artistic images. According to the results of the analysis, it is proved that metaphor is one of the
peculiar receptions by I. Hnatiuk’s poetry, so the study of metaphorical transferences
in the artist’s works allows to assess the peculiarity of his poetic skill. This artistic
tool contributes to the fullest disclosure of both the originality of the poetic text and
the specifics of metaphor as the basis of its linguistic imagery.