Збереження міфічних цінностей літератури як гаранту існування духовної парадигми присутності у творчості Віри Вовк - Карабович, Т. (Філологічний дискурс, 2020)
Статтю присвячено збереженні міфічних цінностей літератури як гаранту існування духовної парадигми присутності у творчості Віри Вовк. Інтерпретація цієї проблематики окреслюється завдяки акцентуванню основних мотивів, які поетеса використовувала в своїй творчості. Акцентується увага на християнських паралелях, на грецьких та римських міфах і на широкому спектрі рідної української етнокультури Карпат. На загальному тлі здійсненого аналізу постає ширший висновок про існування духовної парадигми мислення Віри Вовк. Ідеалістичний світогляд поетеси, з’єднується з художніми світами, які можуть існувати поруч і взаємно доповнюватись. The article deals with preserving the mythical values of literature as a guarantor of the existence of spiritual paradigm of presence in the works of Vira Vovk. The interpretation of this problem is outlined by the accentuation of the main motives that the poetess used in her works. The emphasis is placed on Christian parallels, on Greek and Roman myths, and on a wide range of native Ukrainian ethno-culture of the Carpathians. Against the general background of the conducted analysis, the broader conclusion is drawn about the existence of the spiritual paradigm of Vira Vovk’s thinking. The idealistic worldview of the poetess is connected with the artistic worlds that can exist side by side and complement each other.