Християнські мотиви у прозовій творчості Ганни Барвінок - Ткаченко, В. (Філологічний дискурс, 2020)
У статті проаналізовано особливості художньої спадщини
маловідомої української письменниці ІІ половини ХІХ століття
Ганни Барвінок. Осмислено християнську складову прозової спадщини
белетристки. Виокремлено тематичні аспекти прозописьма, що
базується на розумінні ключових питань, пов’язаних з релігійною
мораллю та ментальною культурою українського суспільства
означеної доби, увиразнено характер архетипних образів, що пов’язані
з християнськими традиціями українців. Окреслено художні шукання
авторки, визначено засоби та прийоми побудови твору. Зроблено
акцент на концептах серце, душа, вірна любов. Доведено, що основу
світоглядних уявлень письменниці та її героїв формує своєрідний
симбіоз релігійно-християнських знань. Загалом звернено увагу на
художню й філософську площину майстерності, що дозволяє
ідентифікувати талант Ганни Барвінок на самодостатньому ідейно-художньому рівні. The article analyzes the peculiarities of the literary heritage of a little known
Ukrainian writer of the first half of the XIX century Anna Barvinok. The Christian
component of the legacy of fiction is understood. Thematic aspects of prose creativity
are distinguished based on understanding key issues, related to religious morality
and mental culture of Ukrainian society of the mentioned era, expressed character
archetypal images associated with Ukrainian Christian traditions. The author’s
artistic searches are outlined, the means and techniques of constructing the work are
defined. The emphasis is placed on the concepts of heart, true love, soul. It has been
proved that the basis of cerebral representations of the writer and her characters
forms a kind of symbiotic, religious, Christian knowledge. In general, attention is
paid to artistic and philosophical plane of skill, which allows to identify the talent of
Anna Barvinok at the self-sufficient, ideological and artistic level.