Енергетична стратегія: прогнози і реалії (огляд) - Геєць, В.М.; Кириленко, О.В.; Басок, Б.І.; Базєєв, Є.Т. (Наука та інновації, 2020)
Вступ. На сучасному етапі розвитку України в умовах викликів і ризиків вкрай важливо сформувати енергетичну політику країни.
Проблематика. Стратегія розвитку енергетики України повинна передбачати перехід від імпортно-сировинного до енергоефективно-орієнтованого розвитку ПЕК з використанням результатів фундаментальних і прикладних досліджень в галузі природничих і соціально-економічних наук, вітчизняного інноваційного потенціалу з його науково-технічними та науково-технологічними розробками.
Мета. Виконати огляд концептуальних підходів, пов’язаних з прогнозуванням (пророкуванням, передбаченням) життя суспільства загалом, і прогнозуванням розвитку енергетики, зокрема.
Матеріали й методи. Огляд авторитетних джерел літератури щодо методів прогнозування розвитку енергетики, зокрема й, розвитку енергетики України. Результати. Наведено ретроспективний погляд на стан енергетики України до 90-х рр. ХХ ст. і у період незалежності держави. Підкреслено, що прийняті енергетичні стратегії України в 1996, 2006 і 2013 роках не досягали своїх прогнозованих цілей та індикативних показників вже на проміжних часових інтервалах. Четверта енергетична стратегія (ЕС–35) головними цільовими орієнтирами має безпеку, енергоефективність і конкурентоспроможність. Вона розроблялася в надзвичайних умовах — при глобальних змінах трендів світової енергетики та під впливом низки викликів для вітчизняної енергетики. Наведено ілюстративні схеми розвитку галузі, які характеризують всю складність прогнозування енергетики, необхідність урахування ряду ключових чинників. Енергетична стратегія України, й зокрема ЕС–35, буде залежати від «енергетичних контурів нового світу» — трендів і сценаріїв, глобальних і локальних ризиків. Очікувані ключові параметри та показники енергетичної стратегії можуть не збігатися з реалізованими значеннями. Висновки. Запропоновано супроводжувати енергетичну стратегію «поточними планами-прогнозами» (дорожніми картами) з чітким визначенням механізмів імплементації завдань для виконавчої та законодавчої влади з постійним моніторингом ходу реалізації ЕС–35 за тимчасовими інтервалами. Introduction. At the present stage of the development of Ukraine, in the face of challenges and risks, it is extremely important to shape the national energy policy.
Problem Statement. The energy development strategy of Ukraine shall provide for the transition from the import of raw materials to the energy-efficient development of the fuel and energy complex using the results of fundamental and applied research in the field of natural and socio-economic sciences, the domestic innovative potential and R&D projects.
Purpose. To overview the conceptual approaches related to forecasting (predicting, foresight) the life of society as a whole, and the development of power engineering, in particular.
Materials and Methods. A literary review of authoritative sources on methods for forecasting the development of power engineering, including that in Ukraine, has been presented.
Results. The research presents a retrospective look at the status of Ukraine’s power engineering until the 1990s and in the period of independence of the state. It was emphasized that the energy strategies of Ukraine as adopted in 1996, 2006, and in 2013 did not reach their purposes and indicators even in the medium-term prospects. In 2017, Ukraine adopted the fourth energy strategy, with the following main targets: safety, energy efficiency, and competitiveness. The last (fourth) energy strategy (ES -35) was developed in extreme conditions, under the influence of global changes in the world energy trends and numerous challenges for the domestic power engineering. Illustrative energy development schemes that characterize the complexity of energy forecasting and the need to take into account a number of key factors have been presented. The energy strategy of Ukraine and, in particular the ES -35, will depend on “the energy contours of the new world”, i.e. the energy trends and scenarios, as well as the global and local risks. The expected key parameters and indicators of the energy strategy may not coincide with the implemented values.
Conclusions. The energy strategy of Ukraine and, in particular, the ES -35, will depend on “the energy contours of the new world,” i.e. the energy trends and scenarios, as well as the global and local risks. The expected key parameters and indicators of the energy strategy may not coincide with the implemented values.