Археологічні, краніологічні та етнографічні відомості про боротьбу з упирями за княжої доби - Мазур, О.; Терський, С.; Подоляка, Т. (Княжа доба: історія і культура, 2010)
Запропоновано нове трактування археологічних знахідок – черепів, пробитих цвяхами. Автори доводять, що це не результат катування монголо-татарами місцевих жителів, а обряд який символізував боротьбу з утрями. The article proposes a new interpretation of the archeological data –
sculls hit by nails. The article has sought to prove that it was not a result of
tortures inflicted by Tatars on the local peoples, but a ritual which symbolized
the fight with.