Дискусія про ранню державу - Войтович, Л.В. (Княжа доба: історія і культура, 2011)
Розглянуто проблему визначення ранньої держави та стадій її розвитку в сучасній історіографії. Подано аргументацію на підтвердження гіпотези щодо існування “дружинної держави” на Русі, у Скандинавії та інших європейських народів ще у ІХ ст. Звернено увагу на деякі паралелі ранньодержавної еволюції Скандинавії та Русі. The problem of definition of the state and early stages of its development as it posed in modern historiography was considered. Arguments in support of military government in Rus’, Scandinavia and other European lands back to the ninth century are provided. Also was focused on some parallels in the development of early state in Scandinavia and Rus’.