Завершення мурованих стін у твердинях руського королівства другої половини ХІІІ століття - Могитич, Р.І. (Княжа доба: історія і культура, 2011)
Запропоновано реконструкцію вирішення верхніх частин мурів у твердинях
другої половини ХІІІ ст. Дерев’яні завершення стін мали оригінальну конструкцію, що дозволяла влаштувати широкі галереї обабіч муру, оперті на консольні балки. Прототипів такого вирішення треба шукати насамперед у Передній Азії,
синхронні аналоги добре збереглися на півдні Франції. The reconstruction of upper parts of defense walls in stone citadels, dated second
part of XIII century, was based on comparison of writing sources and model researches
of Lviv’s and Kremenets’s castles. Renovated construction of wooden completion of walls
was similar to original construction. That allows to make wide galleries astride, set on
cantilever beams. First of all, we have to look for prototypes of similar decisions in Asia
Minor. The same analogues are conserved well on the South of France.