Етнічні меншини України 20–30-х років ХХ століття в радянському інформаційному та візуальному просторі (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 23 грудня 2020 р.) - Маєвський, О.О. (Вісник НАН України, 2021)
Крізь призму засобів інформаційного впливу розкрито зміст етнонаціональної політики більшовицького керівництва СРСР у 20–30-ті роки ХХ ст. Проаналізовано спрямування політики коренізації, формування національних адміністративно-територіальних утворень, політику у сфері культури та освіти нацменшин та їх ідеологічний супровід засобами візуальної пропаганди. Наголошено, що активізація життя етноменшин в Україні спричинила згортання коренізації та масові репресії проти їх активу. Through the prism of the media, the content of the ethno-national policy of the Bolshevik leadership of the USSR in the 1920s and 1930s is revealed. The direction of the policy of indigenization, the formation of national administrativeterritorial entities, policy in the field of culture and education of national minorities and their ideological support by means of visual propaganda are covered. It’s noted that the intensification of the activities of ethnic minorities in Ukraine has led to the curtailment of indigenization and mass repression against their activists.