Українська мова як чинник державотворення: наукові засади і моделі втілення (стенограма наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 20 січня 2021 р.) - Гриценко, П.Ю. (Вісник НАН України, 2021)
У доповіді наголошено, що мовне будівництво держави залишається пріоритетним завданням законодавчої, виконавчої влади, науковців і громадськості. Останніми роками зросли обсяги та ускладнилися завдання дослідження української мови, зокрема обґрунтування шляхів і форм удержавлення
української мови, досягнення безконфліктного мовного буття соціуму, що
потребує подальшого розвитку й поглиблення академічного дослідження
мови, розширення проблематики, спрямованої на забезпечення практичних
потреб державного будівництва, удосконалення структури та поліпшення
кадрового й матеріально-технічного забезпечення базової лінгвоукраїністичної установи — Інституту української мови НАН України. The report emphasizes that the language development of the state remains a priority for the legislative and executive
power, academics and the public. In recent years, the volume and complexity of the study of the Ukrainian language has
increased, including substantiation of ways and forms of nationalization of the Ukrainian language, achieving conflictfree
linguistic existence of society, which requires further development and deepening of academic research, expansion of
issues aimed at meeting the practical needs of state building, improving the structure and expanding staffing and logistics
of the basic institution in linguo-ukrainistic studies: the Institute of the Ukrainian Language of the NAS of Ukraine.